Johan drar nytt PB

I tisdags var jag ute med far o son Johan och Arvid. Arvid hade arbetet klart på sommarjobbet för i år och firade med en dags fiske. De har sommarställe ute i den åländska skärgården så jag sjösatte båten på Ålands östra sida och åkte ut o mötte upp dem i närheten av stugan.

Jag hade planerat dagen så att vi under den första halvan skulle åka o fiska men också reka ställen där de själva kunde fiska från sin stuga. Redan på första stoppet drar pappa Johan en liten gädda. Snart därefter så tar Arvid sin första för dagen.

Jag passar på att berätta lite om vad jag letar efter när jag fiskar sommargädda, grundvikar med djup utanför, grynnor, gärna med blåstång och sten omkring. När vi diskuterar om man ska kasta in mot land eller utåt så kommer jag fram till att man kan göra några strökast utåt ibland och att det nog kommer mera fisk innåt men de stora har en tendens att kunna vara ute på djupare vatten.

Pappa Johan lyssnar och kastar en Westin Swim utåt och precis som han ska lyfta upp den för ett nytt kast så brakar en riktigt fin gädda på! Snabbt fram med håven och vi bärgar hans nya PB på 4,1kg och 90cm! Snyggt jobbat!

Efter att ha utforskat lite mera av fiskekortet runt deras stuga så drar vi vidare österut mot mina vatten. Vi börjar fiska en nordvänd vik där det fanns tre gäddor varav två var något större modell men ingen ville bita på ordentligt.

Vi bryter för lite lunch på några klippor där vi kan sitta o betrakta de hotfulla molnen och rapporterna om att det regnar rejält hemma på stugvattnen där vi var tidigare.

Vi styr iväg på en större vik med grunda småvikar o skär där det nappar på riktigt bra. Det är svårfiskat då det är riktigt mycket växtlighet men gäddorna hugger ivrigt i ytan även om det är lite sallad med på våra beten.

Mot slutet av dagen har Arvid dragit ifrån i antalsmängd men Johan ståtar fortfarande med största fisk. Vi avslutar med en sydvänd vik utan framgång på gäddfronten men när vi står längst in i viken så hör jag plask bakom oss och när vi vänder oss om så är det en älg som hoppat i plurret och simmar tvärs över viken. Vi hinner få ett par filmer av den simmande älgen och dess smått komiska försök att ta sig upp på land på de hala klipporna i rena Road-Runner stilen med bakbenen snurrandes.

Vid femtiden styr vi hemåt mot stugbryggan med 14 gäddor i fångstrapporten och ett nytt PB för Johan!

Tack för en härlig dag med gott sällskap!

//Hasse