Fantastisk fiskedag! Med fyrdubbla personbästa!

I tisdags åkte jag, Dennis Palin, Patrik Lehtonen och Patrik Ekblom på en heldagsutflykt som vi sent ska glömma!

Optimala vårfiskevädret!

Vädret visade sig från finaste sida med sol och lagom svaga vindar när vi kastade loss vid 9.30. Efter en timmes skön tur i skärgården så började vi fisket.

Fet 95cm med en vikt på 8,0kg

Vi delade upp oss i lag Hasse och Dennis mot Patrik och Patrik, Team PaPa:). Patrikarna ryckte direkt och hade helt klart längst gäddor fram till lunch med Patrik Lehtonens 95cm och 8,0kg på topp. Vi hade även lyckats lura upp 6st abborrar över 40cm med toppar på 1,5kg och 47cm (Hasse), 1,35kg 45cm (Dennis PB) och Patrik E tog även han ett nytt PB på 1,1kg 45cm.

Mycket nöjda letar vi upp en lugn vik där Patrik L startar upp Muurikan med vi andra börjar lite trevande att kasta efter öring. Ingen napp där men en utsökt lunch!

Med lite lätt matkoma lägger vi iväg ut i de yttersta skären på jakt efter havets silver. En havsöring till skulle ju motsvara en riktig Grand Slam! Första stoppet ser helt fantastiskt ut och håller ordentligt med varmt vatten jämfört med havet utanför men icke. Vi fortsätter vårt sökande, vik efter vik, ö efter ö. Det ena stället ser hetare ut än det andra men noll…

Sand, stenar, tång = öring?

Vi skiftar fokus (delvis då jag fått öring även på dessa platser men vi ville ha lite sprattel i spöna igen) till gädda och söker igenom ett sort grundområde med strömmande vatten med små djuphålor. Roligt att se att hela området verkar må bättre än på länge då det för en 5-10år sedan kunde vara helt igenväxt redan på vårarna. Bra med gädda fanns det där också och små westinare lockade många till hugg. Patrik L testade öringbetet Vicke och drog några gäddor även på det. Min största för dagen klev på vid en grund granitudde på en Svartzonker -tail som jag moddat om med en SuperSandra tail 97cm och 7.05kg.

7.05kg 97cm min största för dagen!

Medan vi sakta driftar ner mot ett öringhak så passar vi på att smaka på MaPa fishingteams patenterade hemlagade pankaka med hallonsylt! Stärkta med lite kaffe och socker i kroppen så jagar vi öring igen! Jag säger att det här stället har levererat många gånger, lite för att få upp stämningen och lite för att det stämmer ;). Trots idogt nötande så är vi utan enhörning i båten (havsöring) när vi kommer till änden av sträckan. Jag har redan plockat undan mitt spö när Patrik L noterar att här är det minsann 6,4 grader i vattnet och i samma stund smäller det på en silvertorped så det skummar i vattnet. Jag sliter fram håven och Patrik landar en fin blank havsöring på hela 2,2kilo och 65cm! Dennis och Patrik E är snabba i tanken och har direkt kastat åt samma håll som hugget och när Dennis drag närmar sig båten har han ett helt följe med 5 mycket fina öringar simmande med draget. Vi följer stimmet i ca. 30 minuter och har det efter massvis med gånger. Dennis har ett rejält hugg så det skriker i slirbromsen men det kliver av lika fort det huggit.

2,2kg 65cm

Vi avslutar med en timme på en ny plats där det blir en sjuk avslutning på en redan fantastisk dag! Tämligen omgående har vi alla landat flera gäddor och stämningen är på topp då Patrik E plockar upp sitt flugspö i förhoppning om att kunna plocka ett nytt personbästa. Han får gnugga på ett tag och han har många hugg men det är svårt att få flugkroken att sitta ordentligt. Så småningom hör man i den bakre delen av båten att fluglinan gnäller mot Patriks händer då en grövre gädda gör lite flyktförsök.

Patrik Ekblom nytt PB på flugspö 7,6kg 100cm

Då jag är nöjd för dagen ställer jag mig upp mitt i båten och börjar filma drillningen. Den ser ut att kunna vara 100cm hör man Patrik L säga ungefär samtidigt säger Dennis som står fram i båten att nu har jag också stort på! Dennis gädda har huggit ganska när båten och jag säger jag kan ta den med handen då PB-gäddor har förtur till håven. Dennis kvider fram att detta nog kan vara hans PB när jag försöker få in händerna under gällocket. Gäddan gör en rullning men Patrik L som står med håven har bytt sida och låter Dennis gädda simma in i det trygga håvgarnet. Sekunderna senare sänker han håven på nytt för att låta fluggäddan simma in och då rusar Dennis gädda åter ut i friheten! Kaos o kalabalik, Dennis spänner upp linan, gäddan sitter kvar och Dennis guidar in den till håven där Patrik lirkar in den utan att någon smiter denna gång!

19,5kg dubbelhugg, dessutom håvade samtidigt i samma håv!

Vi pustar ut lite grann och jag snabbkrokar av de båda gäddorna som ligger bredvid varandra i håven. När man tittar ner på dem så ser Patrik Ekbloms gädda ut som en pygm’e. Kanske var den inte så stor börjar man tänka… När Patrik lyfter upp sin gädda så ser man att det nog minsann är en lång o fin pjäs. Den mäter in på 7,6kg och 100cm prick, snygg putsning av PB:t! Med dessa mått så går tankarna till Dennis gädda som ligger och ser fullständigt groteskt mycket större ut… Skulle kunna var upp mot 14-15kilo med den magen. Dennis stånkar när han lyfter gäddan ur håven för transport till vågsäcken. Vågen töjer ända ner till 11,9kg vi blev nästan förvånade då vi trodde den skulle väga mer men när vi tar längden så inser vi att den var lite för kort i rocken med sina 109cm. Betänk att omkretsen runt magen på donnan var 57cm! Hade den bara varit 5 centimeter längre så hade det kanske varit Ålandsrekord!? Ett par snabba fotografier så simmar bägge gäddorna piggt hem till sina trygga hålor.

Fetare dam får man leta länge efter! 109cm 11,9kg 57cm omkrets. Dennis personbästa med 1,5kg putsning av det gamla! Den högg på en McPike.

När man varit med om något sånt här så blir det svårt att hålla tankarna i ordning, det flyter runt i huvudet och ingen av oss orkar fiska koncentrerat utan vi fångar en lovad matgädda och börjar plocka ihop. Hemfärden flyter på i de lugna vindarna och vi sitter tysta och ser på de stora flockarna av svärtor som redan börjat samla sig runt sund och holmar.

Oerhört tacksam över att få uppleva denna miljö och detta fantastiska fiske! Tack Dennis, Patrik och Patrik!

One thought on “Fantastisk fiskedag! Med fyrdubbla personbästa!

Leave a Reply