Gäddrace och en öring!

I vintras så hade SteeleFMhjälpen som mål att hjälpa Ålands Cancerförening att samla in medel. Donningfishing gav en guidning för tre personer till högstbjudande och Marcus Bromels tog hem auktionen! Förutom Marcus var även Rikard Rosenholm och Johan Flöjt med denna heldag ute i den vackra men ack så blöta skärgården :).

Vi samlades nere vid en ramp lite före nio och styrde iväg till fiskeställena. Stopp nr 1 innebar att plocka ur grejerna (3 grundgående beten) och så en kort promenad. Sen fick de köra sten-sax-påse om vem som skulle börja. Otroligt med fisk i den lilla svåråtkomliga pottan och det var vanligt att det hängde med upp till 5 gäddor efter ett bete 🙂 Man brukar kunna skramla upp nån riktig bamsing där men än så länge var det de mindre kalibrarna som simmat till.

Det högg till höger o vänster och jag hann bli riktigt svettig då jag kutade runt med avkrokningstången. Värst var Marcus med 6 egna noteringar på den första halvtimmen och de andra drog 6st tillsammans. Bäst där var Rapala Peto lilla modellen i firetiger.

Sen hoppade vi i båten och drog iväg en liten bit för att söka nya firrar. En riktigt het vik gled vi sakta in i men det tog tills vattnet var enbart en meter djupt innan gäddorna visade aktivitet.Här var det Johan som visade var skåpet ska stå och drog tre gäddor i tre kast. De kommande två timmarna var riktigt heta med massvis av hugg och gäddor upp! Vi fiskade hela tiden i förflyttning och täckte av ett stort område med korta perioder av “döfiske” och snacket hann börja gå om att nu “dog huggperioden” och så drog det igång igen 🙂

Vi stoppade till för lunch vid ett tiden då regnet valde att tillfälligt sluta strila ner. Jag plockade fram Muurikan och startade en liten eld. Pytt i panna med stekt ägg med rödbeta och saltgurka var dagens meny och det smakade smaskens i det något ogästvänliga vädret!

Efter lunch blev fisket betydligt segare och vi fick nöta på rejält innan vi blev belönade med en efter lunch gädda. Vi driftade över ett lite djupare vatten (3-4m) och gänget plockade på de lite grövre gäddbetena. Jag hade berättat att i änden av denna djupgrop så brukar det stå bra med havsöring. Jag föreslog att jag skulle plocka fram de medhavda öringspöna så gänget kunde testa lite havsöringsfiske. Ingen “nappade” på iden men Marcus sa att om jag fick en så skulle han testa… Två kast senare så har jag en följare som inte kan låta bli att hugga på mitt vevstopp alldeles vid båten, 1,5kg havsöring på andra kastet var ju inte så illa 🙂 Marcus tog över utrustningen och körde på ett tag men inget mera silver villa nappa idag.

Sista timmarna återvände vi till de hetaste spotsen som vi glidit över och vi hann med några rallyn till! Rikard var den som drog de största med en topp på 93cm. Tillsammans så drog vi en topp fem på ca. 430cm (Vi mätte inte alla 80+) och i antalskampen var det helt jämnt mellan Johan o Marcus som bägge drog 22 gäddor vardera!

Tusen tack för en härlig dag med glada miner trots ihärdigt regnande i princip hela dagen!

Nu blir det vanligt skolarbete i några dagar innan det bär iväg på fem dagar guidning på raken!

/Hasse