Trippelhugg på nedräkning!

I söndags åkte Niklas Rajamäki med sonen Melker och Patrik Ekblom ut på en riktigt skärgårdstur. Vi drog iväg vid 08.30 och startade fisket strax efter kl. 9. Denna vår är allting lite försenat, strömmingen har väntat med att komma in till många av de vanliga ställena, gäddorna hänger kvar längre i lekvikarna. Det beror nog helt enkelt på att vattentemperaturen fortfarande är så låg som 6 grader i havet.

För den första timmen ägnade vi åt att söka oss in mot grundare vatten och grynnor som ligger utanför de stora lekområdena för att hitta de individer som börjat söka sig ut mot öppna havet. Vi hade en gädda modell större som följde efter hela vägen till båten men det var också det enda som hände under vårt sök. När vi tuffade in mot vikarna så började det hända saker när Niklas plockar på en Westin swim i riktigt skrikiga färger så är det som han skulle fiska ensam i båten, han drar hela fem gäddor på raken innan någon annan i båten lyckas kroka något.

Dagens bete alla kategorier!

Sedan rasslar gäddorna in i rask takt, alla utlekta och relativt smala ännu det lär nog inte ta särskilt länge innan de är runda o trinda igen då vi såg att löjan börjat gå ihop för lek på ett par ställen 😀 Längst in i en liten mar så drar Niklas på en bättre gädda, 100cm prick och 6kg prick högg på hans bete för dagen.

Riktigt lång o smal 6kg, 100cm, betet ser ni till vänster i bild 🙂

Framåt 11-tiden så har vi fått riktigt gott om fisk och bestämmer oss för att fara ut mot havet och söka havsöring. Trots dimma och lite smådugg så tar det bara en kvart innan Patrik står och drillar silver! Efter lite krumbukter och hopp så synar den håvgarnet. Det är nog ingen havsöring, den ser ut som en regnbåge i kroppsfomen men färgerna är fel. Kanske är det en hybrid av något slag, om du vet vad det är så hör gärna av dig!

Någon som har koll på denna firre? Vad är det? Regnbåge, hybrid?

Vi fortsätter beta av öringsställena men hittar inga fler livstecken så framåt ett-tiden drar vi på lunch. Lunchen idag bestod av rökt lax och pepparlax från Fina fisken med lite potatissallad och Niklas hemmalagade äppelsallad med turkisk yogurt. Vi gick sedan upp på klippan bredvid och ställde upp gästerna med kastspöna redo och så slog jag på kameran och räknade ner “ETT, TVÅ, TRE”. Alla tre drog iväg sina kast och inom kort så nappar det i Niklas spö, sekunden senare i Patrik och strax därefter i Melkers! Trippelhugg! Jag får knata ner för berget och kroka av två gäddor (Melker kliver av). Sedan drag gänget massvis med gädda och jag springer längs bergskanten och krokar av i rask takt. Patrik har kort ett monster på och efter, den ser ut att var lätt 100+ kanske bra mycket längre än så och den har rejäl bredd över nacken. Vi fiskar ett tag efter madam gädda men hon väljer att inte vara med i spelet. Däremot tar Niklas en 4 + som börjat återfå sin fina glans efter leken.

Trippelhugg deluxe!

Vi återvänder till basecamp och plockar undan lunchen. Vi är alla sugna på att fiska efter den stora gäddan så vi lägger rutten in i ett närliggande grundområde för att sedan kunna återvända med båten till stället där den stora var. Vi har lite sporadiska hugg och tar ett gäng hangäddor som är ivriga att hugga. Jag styr in båten i en riktigt grundområde med massvis av små grynnor och skär. Det är knepigt att navigera i vanliga fall och med det utvatten som det för närvarande var så slutar det med att jag kilar fast båten mellan två stenar. Med hela nio grader i vattnet så var det varmare än förväntat när jag hoppar i och knuffar oss loss 😀

Väl tillbaka på storställen så har gäddorna totalt tappat intresset och vi har några loja följare men inget napp. Vi avslutar med en vassvik där Melker smäller på ett tangerat personbästa på hela 5,5kg som bjuder på en rejäl fight innan den kan bärgas!

En mycket nöjd Melker med tangering av sitt PB 5,5kg! 🙂

På hemvägen är alla rätt möra och Niklas passar på att ta en liten powernap medan jag och Patrik sitter med huvudena på skaft då vi kör hem i den tjocka dimman som lagts sig över havet under dagen. Lite före sju på kvällen är båten upptagen och jag styr bil + trailer hemåt. Gissa om det var skönt att glida ner i det varma bubbelbadet när man kom hem, det var precis det min ömma kropp behövde!

Gänget landade både “öring”, abborre och gädda under dagen. Största gäddan var Niklas 100cm och Melkers 5,5kg:s. Patrik hade ett gäng kring fyra kilo och då vi krokar av de flesta direkt i vattnet så är det svårt att säga exakt med jag skulle gissa på att det var ett tiotal gäddor som var mellan 80-90cm under dagen.

Supertrevligt gäng att ha i båten med idel glada miner o humör. Kanonbra teknik med i princip noll trassel eller problem i båten! En stor eloge till Melker 11 år gammal som pallar att fiska (bra!) i hela nio timmar utan att gnälla eller ge upp!

//Hasse