Tre rutinerade fiskare på nybörjarfiske!

I lördags gästades jag av Sven-Harry Boman, Johan och Tomas Söderberg. De är alla tre vana fiskare men ingen av dem hade någonsin fiskat riktat efter havsöring. Vi siktade in oss på ett speciellt område som var av speciellt intresse för herrarna. Detta område har öring ganska utspritt men inga stora koncentrationer dvs. man kan få någon här och där men sällan mer än en eller två under en fiskedag.

Halv nio kastade vi loss och drog iväg mot de första ställena. Jag valde att fiska längst ut mot havet först för att undvika den grova sjön som skulle komma som ett brev på posten när vinden ökade framåt dagen. Finväder med halvhårda vindar som pressade in vattnet mot stränderna bådade gott. Gänget drar igång direkt och man märker att de alla har godfiskevana. Jag passar på att berätta lite hur jag tänker kring öringsfiske och vilka typer av beten som brukar funka bäst.

Lycklig guide som hittat öring 😀

Efter en halvtimme hittar vi lite lä och passar på att ta en kopp kaffe med syltmunk för att stärka oss i snålblåsten. Generellt fiskar vi grunt in på sand och stenbottnar med mycket blåstång. Temperaturen i havet var strax över 5 grader och vi hittade några ställen med upp mot 6 grader men inte först vi glider in mot en vik med 6,6 grader så smäller det på en silvertorped på min sandgrävling. Öringen väger in på 1,4kg och det kändes riktigt skönt att få visa att ställena vi fiskat på håller fisk! Jag hade såklart hellre sett att en av gästerna krokat den men just vid öringguidningar så brukar även jag kast då det är bra att ha så många beten i vattnet som möjligt för att lokalisera fisken.

Vi fortsatte med ställe efter ställe och hann med ytterligare något fiskekortsområde innan dagens tur var tvungen att avrundas. Vi kunde summera mycket ny kunskap och många nya ställen att testa för kunderna! Lycka till med ert kommande öringsfiske!

//Hasse