Janke krokade gammelgäddan

I december gick SteelFmHjälpen av stapeln där alla insamlade pengar gick till Klubbhuset Pelaren som arbetar för de som har eller haft psykisk ohälsa. Jag tyckte syftet med insamlingen var gott och donerade en heldagsguidning till insamlingen. Kristian Karlsson med vänner drog längsta strået och vann auktionen.

I söndags mötte Kristian, Johnny, Janke och Kim upp vid kajen. Förväntningarna var blandade, allt ifrån sömnlös natt och drömmar om Pb:n till att kanske inte nolla hördes när vi gick till båten. Vi började med att fiska ganska djupt för att leta fisk som inte börjat röra sig mot lekområdena men konstaterade efter en halvtimme att de vi såg på lodet inte var ett dugg intresserade av att käka på morgontimmen.

När vi gled in på grundare vatten så började kontakterna komma Janke är den som först landar fisk trots att alla andra i båten redan haft kontakt men bränt sina hugg. Vi fortsätter att fiska grunt och lurar upp någon fisk här och där. Efter en flytt så brakar det loss med hugg till höger och vänster och jag hinner inte kroka av innan nästa fiska ska landas. Snabbt så har alla utom Johnny fyllt sitt papper och det räknas och kalkyleras vad som måste till för att man ska kunna ligga i ledning. Tävlingen gäller de tre längsta gäddorna och pokalen väntar på den lycklige vinnaren.

Johnny “mr cool” Karlsson hade en Westin ricky the roach i firetiger på och det var överlägset dagens bete då han har mer kontakter än alla andra tillsammans. Krokningsfrekvensen är dock inte på topp och trots de många kontakterna halkade han efter på antalet tills guiden sa att han skulle dra i mothuggen som om livet hängde på det 😀

När vi på eftermiddagen samlat ihop godkänt papper för alla så bestämmer vi för att köra efter stor gädda. Vi drar iväg och jag väljer en vik med djupare områden där vi fiskar från det djupa in mot en gräskant. Johnny har sin vana trogen ett hugg ganska snart och kort där efter smäller det på Jankes Pig shad Jr. Tyckte mig se ett fint muller i ytan med Janke säger att den inte känns så stor… Jag ställer mig bredvid honom med den lilla håven i handen, linan närmar sig båten men ingen gädda i sikte. Erfarenheten säger mig att då är den större så jag byter till den större håven. Så småningom syns en massiv bjässe till gädda lugn komma uppseglande från djupet. När den ännu är nån meter ner så vänder den huvudet neråt och jag säger till Janke “Se till att du har slirspärren lös nu för snart drar den…” samma ögonblick som Janke flyttar handen till slirbromsen för att börja lätta på den så drar monstret iväg nedåt, spöt böjer sig max, Janke också… PANG. Ensam hänger Pig shaden där utan stingerkrokar. Den kollektiva förtvivlan i båten är slående. Även de som inte hade fisken på mår illa och hur Janke mådde går nog inte att beskriva i text. Surt sa räven men häftig upplevelse tyckte alla då de hade fått se den största gädda de nånsin sett!

Vi fiskar vidare och hittar snart en riktigt het fläck med ett tiotal gäddor som muntrar upp stämningen så pass att glirningar börjar komma kring hur man tappar en stor gädda. Vi nöter vidare och flyttar till andra storgäddställen men huggen kommer allt glesare och sista timmen är det enbart Kristian som lyckas landa fisk i båten.

Så här glad var Janke innan han tappade en 10+

Väl iland håller alla med om att dagen varit lyckad, surt att tappa 10+ men gladast av alla är Krille som lyckats plocka hem årets pokal i påskgäddan med 229cm på sina tre längsta gäddor! Grattis till vinsten! Kim kommer in som god tvåa med 216cm, Janke trea med 207cm och sist men inte minst Johnny med 187cm. Totalt plockar gänget 31 gäddor under dagen och har kontakt med nog så många till.

Tack för en skön dag, hoppas ni inte har allt för mycket mardrömmar om gammelgäddan som rymde!

//Hasse