Tokfint öringfiske med STOR fångst!

Jag har hunnit med tre öringsturer sedan jag skrev årsrapporten och alla har varit lyckade och minnesvärda.

Sedan tre år tillbaka har jag, Anders Karlsson och Hans Lindfors haft som tradition att åka ut 30:e december för att fånga nyårsöringen. Fånga o fånga, någon öring har vi inte fått men väl trevligt umgänge :). 2020 så hann det inte bli så kallt och det gick för första gången att ta båten till öringhaken och det var rejält lyckat! Vi startade fisket framåt 11:30 och hade en 2,5kgs öring i båten redan efter en halvtimmes fiske. I en plattlugn grund sandvik ser jag plötsligt hur vattnet börjar resa sig i en plog bakom min Savage Gear Sandeel line tru. Ett kort vevstopp så small den på. Vi hade flera plogar efter och skrämde även bort några då vi sakta flyttade runt i viken.

2,5kg öring för självaste kapten!

Lite fika och en förflyttning till en annan sandvik som såg het ut. Vi betade av metodiskt men jag hade börjat tappa känslan för viken och kliade mig i huvudet medan jag funderade på vart vi skulle styra kosan härnäst. Klockrent *kaptensvevstopp med tillhörande hugg på kort lina. Medan jag kliade mig i huvudet så passade en 2,6kg silverblank öring att hugga på min sandgrävling. Medan den ännu låg i håven hade Lindfors hugg på nästan samma ställe. Fisken sprattlar sig loss och i samma ögonblick så börjar det spruta vatten kring Anders drag då en feting till öring hugger på i grundvattnet vid en klippudde.

*Kaptensvevstopp är vevstopp som framkallas av kaptenens olika sysslor t.ex. styra båten, klia sig i huvudet, servera kaffe osv. listan kan göras lång:)

Det är svårt att beskriva det totala kaos som sedan utbryter i båten. Anders spö står böjt till max och linan tjuter då öringen drar iväg med linan. Jag ber Anders spänna slirbromsen men han konstaterar krast att den redan är i botten… Medan öringen spelar på och hoppar så har Lindfors fått ett general trassel i haspelrullen och har 50m lina hänger bakom båten. Fjärrkontrollen till elmotorn har stängt av sig i kylan och elmotorn är ställd på att sakta puttra ut i havet utan styrning. Mitt drag sitter fortfarande kvar i håven och den sitter som sten. Fisken närmar sig båten och jag försöker närma mig med håven men konstaterar att draget o linan från mitt sitter fast i främre delen av båten och hindrar mig från att nå aktern… Lindfors får i uppdrag att släppa på min haspel så att jag får mera lina. Öringen fortsätter att kämpa förbrilt och gör några tokhopp nära båten som ser livsfarliga ut.

Magnifik öring och glad Karlsson!

Plötsligt så ligger den då där i håven och den är magnifik, hela 86cm lång och massiva 6,25kg tung. Anders är så slut o skakig i benen att han får lov att sätta sig för att posera med superfirren. Vi konstaterar glatt att Lindfors spö fortsätter dragga efter båten med spöt hängande bakom aktergaveln och skulle gått till sjöss om det inte vore för att veven hängt sig kvar på rätt sida…

Anders hade aldrig fått en öring förut… Nu har han svårt att slå sitt personbästa 🙂 Totalt landade vi tre öringar denna dag och hade ytterligare några kontakter innan vi nöjda styrde iland!

Jans första havsöring! Snyggt jobbat!

2:a januari passade jag, Dennis och Jan Aalto på att åka ut och testa Jans nya elmotor samt leta öringar. Jan hade aldrig fått någon öring och ville inte vara utan så det tog honom inte mer än 30 minuter så hade han en fin silvrig 1,5kg öring landad! Vi andra kämpade tappert och jag sumpade två bra hugg. Trots flertalet följare så vill de bara simma intresserat runt våra beten utan att smaka. Jag och Dennis skyller på stiltjen!

Stephans första gädda för 2021!

4:e januari ville min käre kusin Stephan att vi skulle fiska lite grann. Det tyckte jag som vanligt var en bra ide och drog med mig både honom och Dennis ut på några timmars fiske. Vi började med att fiska gädda och ganska direkt har både Stephan och Dennis plockat flera och Dennis har två över 4kg. Då vikarna börjat lägga sig under is så bestämde vi att vi skulle köra en bit och fiska efter öring då kusinen aldrig gjort det tidigare.

4,4kg och 92cm

Stället vi fiskade av har levererat flertalet öringar men det har varit skralt med öringar de två senaste säsongerna så våra förhoppningar var inte så höga. Lite puls fick man allt när det högg på en gädda men besvikelsen dök snabbt upp när man såg att den var grön… Några gäddor senare och vi börjar fundera på reträtt så drar Stephan ett kast mitt ut i viken med en rödsvart kutling och sen blev det åka av. Vattnet kokar och man hör Stephan säga oj de här är nog en stor gädda. Både jag och Dennis ser nog på farten i fisken att detta är öring. En riktigt fin öring också som efter lite pustande och stånkande låter sig drillas in till båten av en överlycklig kusin.

Överlycklig Stephan med en riktigt fin premiäröring på hela 3,6kg och 70cm!

Tre turer i rad nu har fiskare som aldrig tidigare fått öring, stora öringar!

Tre turer och resultatet: 6,25kg (86cm):3,6kg (70cm):2,6kg: 2,5kg :1,5kg Ser ut att bli en fin öringsäsong om det håller i sig!

//Hasse