Fiskeåret 2020

Tänkte försöka mig på en summering av året som varit. Alla håller ju med om att det varit ett konstigt år på många sätt, fiskarna kan troligtvis hålla med då det på många håll varit mindre fisketryck än vanligt då alla fisketurister varit tvungna att hålla sig hemma. För oss som varit på plats här på Åland, fiskeparadiset, så har möjligheterna varit större till eget fiske.

Totalt har jag hunnit med 82 fisketurer varav 14 guidningar, turerna har både varit långa och korta i ur och skur. Jag har haft förmånen att träffa extra många nya, unga fiskare i år. Roligt att se att det kommer nya generationer storfiskare :D.

Totalt fångade familjen Westerlund Strömmer hela 25 gäddor på dryga tre timmars fiske! Två av dessa var dessutom över 5,8kg!!!

Det har kommit upp mängder med fisk, i snitt så har vi fått över 18 gäddor per tur och då är även de få öringturerna och ett par abborrfisken med i statistiken! Visst har det varit kämpigt en del dagar när gäddorna inte visat sig på sin piggaste sida men vissa dagar är det huggit som om de aldrig skulle ha fått mat.

Måns med sin livs första gädda tagen på guidning i september i år!

Den första gäddan kommer man ihåg! Denna säsong har jag hjälpt inte mindre än 9 gäster att få fånga sin allra första gädda. Vi fotograferar jublar och allra oftast så får de simma tillbaka. Kan ibland vara svårt för en tioåring att vilja släppa sin fångst men med lite förklaring kring hur det fungerar med Catch & Release så är de med på tåget. Därmed inte sagt att en och annan gädda åkt med hem med kunden för att ätas upp!

Kickis monster!

Vi har deltagit i tre fisketävlingar under året och resultaten har varit riktigt bra men samtidigt lite stolpe ut då vi inte lyckats ta oss upp på lagtävlingens prispall. Brändö fisketävling 4:e plats (60 lag deltog), Getadraget 4:e plats (113 lag deltog) och Ålands 24h -5:e plats (42 lag deltog). Fina fiskar har vi fått på tävling och Ricards 108cm (9,75kg) var tävlingens största och sedan tog ju Kicki en riktig madam på 101cm och 7,1kg under Getadraget som var tredje största under den tävlingen.

Ålands största gädda år 2020! Dennis Palin regerade!

Man brukar säga att det går en tiokilos gädda per tusen gäddor man fångar. Om den förutsägelsen stämmer så är jag halvvägs till att få en i båten igen efter denna säsongen. Dennis fångade årets största på 11,9kg i april då vi lyckades med konststycket att håva två PB:n samtidigt och ha 19,7kg gädda i håven!!! Nu har vi fångat 1489 gäddor i år så 511st till så borde nästa tia vara statistiskt sannolik 🙂

Årets 10 största gäddor i båten

  • Dennis Palin 11,9kg 109cm
  • Ricard Hedenström 9,75kg 108cm
  • Dennis Palin 9,41kg 107cm
  • Hans Donning 9,32kg 111cm
  • Hans Donning 9kg 109,5cm
  • Dennis Palin 8,5kg 105cm
  • Patrik Lehtonen 8,5kg 103cm
  • Hans Donning 8,12kg 102cm
  • Elof Donning 8,0kg 100cm
  • Patrik Lehtonen 8,0kg 95cm

Här kommer ett urval av lite av de gäddor vi fångat i år!

Jag hoppas innerligt att alla kan vaccineras så fort som möjligt och att vårt paradis Åland kan öppna upp och välkomna alla fiskesugna under året! Är ni sugna på Ålandsfisket så hör av er så kan jag guide er både till fisket och själva resan dit!

Vi hann med en fisketur till för året efter jag lade ut denna post, då var minsann GROV öringen på G. Läs mera om den i den första posten för 2021!

Donningfishing önskar er alla ett riktigt Gott Nytt Fiskeår!

//Hasse