Getadraget en tävling med drag!

Igår gick en av årets höjdpunkter av stapel, Getadraget! Donningfishing deltog som vanlig och i år var Dennis Palin samt min fru Christina Donning lagets besättning. Vi har olika roller, Kicki är kapten (Hon är också yngst och det ger fördel om det blir lika mellan flera lag), Dennis är överjordisk maskinist och sist men inte minst styrman Hasse som har förtroendet att styra skutan under kaptens stränga öga!

Vi startade i Hällö (en av tre startplatser) och i år var det hela 113 båtlag med vilket är nytt rekord för Getadraget! Till min förskräckelse så hade jag dragit på mig en rejäl förkylning och det kändes mitt i veckan som om min start kunde gå om intet. Ett Covid-19-test (OK) senare och lite Panadol och Burana samt avstånd så kunde jag delta även i år.

Vår båt gör 37 knop med denna propeller vilket räckte för att ta oss först dit vi ville 🙂

Starten var lugnare än vanligt då det kändes som att lagen bättre placerade sig efter hur snabbt båten gick och det således blev mindre farliga omkörningar. Efter startskottet lade vi kurs norrut mot vårt första stopp där det brukar bli rätt mycket båtar men i år var det enbart en båt till som valt samma ställe som oss. Vi hann dessutom dit någon minut före dem så vi hade redan hunnit plocka två godkända gäddor innan de ens hann med sitt första kast 🙂 . Jag öppnade kontot på en Pig Shad Jr (68cm) medan Kicki snabbt ökade på med en 71cm på sin gäddfärgade Westin swim (Dagens bete!). Inom loppet av en kvart hade vi fångat 7 gäddor men enbart två godkända som vi rapporterade in.

Efter den första hysterin och bonanzan så lugnade vi ner oss lite grann och fiskade metodiskt igenom stränderna i området vi tänkt. Det högg lite hela tiden men vi hade svårt att hitta godkänd fisk. Vi hann få lite jobbiga nyheter då en familjemedlem var tvungen att åka till sjukhuset så vi tog en paus och övervägde om vi skulle behöva bryta tävlingen. Turligt nog så visade det sig snart att det inte var någon fara och vi kunde fortsätta fisket.

Efter en liten flytt till ett ställe där vi sett en STOR båt stå och fiska så styrde vi in båten innanför grynnorna där den stora båten inte kunde komma till och Kicki fullkomligen öste upp gäddor. Det blev såpass att jag fick ta håven och avkrokning som heltidssysselsättning och Kicki bara bytte spö medan jag krokade av och lossade dragen ur håven.

Som vanligt på tävlingar så flyger tiden fram, trots att man tycker att man får mycket fisk så är det svårt att fylla papperet med fem godkända fiskar. I år tog det oss till ungefär kl. 12 innan lyckats med den bedriften. Sen gjorde vi precis som vi bestämt i planen en flytt till en liten vik där vi tidigare fått en riktigt fin gädda. Ibland har denna viken inte gett någon fisk alls och ibland så kryllar det med gäddor, som mest har vi lyckats fånga 4st godkända där. I år så fiskade vi den från ett håll vi inte brukar, Dennis mumlade att vid det där trädet så brukar det alltid stå nån fisk. Han svär till när han missar ett ordentligt hugg på sin Shadteez som kommer upp med stora strimlor dragna i gummit. Sekunderna efter blir vattenytan som en skumkanon när man ser hur en STOR gädda kastar sig i vattenytan o Kicki tjuter i högan sky “Nu har jag stoooort på!”. Gäddan högg på väldigt kort lina och är redan nära båten så jag slänger mig på håven och ska precis till att håva när gäddan rusar så slirbromsen viner. Kicki vevar metodiskt tillbaka monstret och jag hinner snabbt håva den precis när den vänder för att sticka iväg igen. JAAAA! Lyckan i båten är total, detta är precis såna gäddor vi söker efter! Måttbandet visar 101cm och vi rapporterar snabbt in den och lägger den i vår stora sump för att få vila sig lite innan fotografering och release så fort bilderna godkänts av tävlingsledningen.

När man har fullt papper och lyckas uppgradera så brukar det oftast var några fjuttiga cm det handlar om men denna bjässe höjde oss hela 40cm då vår minsta av våra fem godkända var enbart 61cm. Vi denna tidpunkt börjar vi kika på fångstrapporterna och inser att vi ligger nära toppen och att vi behöver bara öka på lite grann för att ligga etta!

Sann glädje i båten!

Vi har innan tävlingen rekat på flygfoton över det stora fiskeområdet och vi siktar in oss på ett par ställen som påminner lite om den plats där vi tog den stora. Vi fortsätter att plocka fisk överallt där vi fiskar och många är godkända men ingen över 65cm som är våran minsta fisk. Vi tar ett litet möte med diskussion kring vad vi ska göra med tiden som är kvar, 1,5h. Vi tar ett gemensamt beslut att åka tillbaka dit vi började då det inte varit så mycket båtar där och försöka fiska lite noggrant och hoppas på en lite större fisk. Vår taktik ger resultat då jag krokar på en 72cm gädda men något större än så lyckas vi inte fånga.

Väl iland så är det bara att inse att det blir ytterligare en fjärde plats med nära till pallen igen. Så här såg topp 4 ut:

LagnamnLagtypStartplatsTotal längd (cm)
Team Bakom FlötetHerrHällö398
100 cm KlubbenHerrKnutnäs394
Team SlemdängHerrLisström389
DonningfishingHerrHällö382
Enbart 7 cm från pallen igen…

Vi var mycket nöjda med vår insats, såklart vill man ju vinna och stå högst upp på pallen men det är inte allt. Dagen var otroligt lyckad med massvis av fisk, vi fångade över 70st gäddor. Vi hade 12 godkända som vi mätte men vi skickade in enbart 7 st då de övriga inte var större än de vi redan rapporterat in.

Stort tack till Dennis och Kicki! Tack även till Geta ungdomsförening som arrangerar Getadraget så bra varje år!

//Hasse

Leave a Reply