Snöpligt nära pallen i Brändö fisketävling!

I lördags deltog Donningfishing i den årliga Brändö fisketävlingen. Vi hade minsta möjliga förberedelser med 0 fisketimmar tillsammans sedan förra året. John och Stephan hade inte ens koll på om fiskegrejerna var i skick så jag släpade med mig hela 7 extraspön utifall det skulle behövas.

Färden ut i min fina Starweld 19DC var angenäm om något skumpig tidvis då vinden piskade kraftigt från sydväst. Vi hade i alla fall tid nog att hinna åka in i ett par av de vikar vi brukar fiska i för att se hur mycket växtlighet det var. Vissa år är en del av vikarna helt igenväxta så det i princip är omöjligt att få ner draget i sjön. I år såg det helt ok ut med bara vissa områden igenväxta.

Vi styrde till Gullvivan där vi hade valt att bo i år och där även tävlingskansli och restaurangen finns. Efter en snabb check-in med registrering av laget så installerade vi oss på rummet och klämde in en tidig lunch så magarna inte skulle börja knorra när vi fiskade. Vi hann även med det oblogatoriska skitsnacket i baren med de andra medtävlande och skratten ekade höga innan vi tog oss till kaptensmötet.

Tävlingen är en för mig lite konstig tid då den går från kl. 11.00-17.00, inte direkt den tid på dygnet då det alltid hugger som bäst, men det är ju lika för alla lag! I denna tävling är det de tre tyngsta gäddorna tillsammans som vinner.

Starten togs även detta år av en Buster XXL med lite lättare skrov och en förmodligen lite mindre naggad propeller. Racet till trots så var vi helt ensamma när vi kom fram till vår första spot. Det blev ju inte sämre av att det bara tog dryga 10 minuter innan jag hade första gäddan upp och det var en fin pjäs på hela 3,6 kg. John var inte sämre han heller så krokade på en 2,4kgs i kastet efter. Stephan kontrade minuten efter med en lite mindre på 1,81kg. Papperet “fyllt” efter 15-20 minuter kändes fantastiskt skönt, nu skulle vi kunna koncentrera oss på att öka storlekarna. Det å andra sidan visade sig inte vara så lätt…

Vi fiskar nästan uteslutande driftfiske där vi på kort tid driftar av stränder o vikar. Vi har många Hot-Spots som levererat tidigare år men ställe efter ställe levererar enbart mindre fisk än de vi redan har. Ända tills Stephan fiskar med sin favorit Buster II alldeles ovanför ett bälte med växtlighet där vi flera gångar haft kontakt med bättre fisk. Det hugger och det ser ut att vara en liten fisk som är sprallig men när vi ser den så ser vi att det klart är dagens största och vi håvar snabbt. 4,05kg och nu börjar det kännas riktigt bra.

Med lite över 10kg på tre gäddor vet vi att vi statistiskt ligger helt ok till i tävlingen men vi vill ändå förbättra så vi nöter på ända in i sista sekund. I land ser vi att vi ser ut att ha mest vid den bryggan vi ligger men det finns ytterligare ett invägningsställe så ingenting är säkert.

Vi kör tillbaka upp till Gullviva och lyssnar av bryggsnacket där och inser att det kommer bli jäkligt tajt, förutom om förstaplatsen som Team Sisofys klappat hem med ett medel på 5,7kg på sina tre gäddor, hatten av till Tommy Björkbom, Lukas Sommarström och Jonas Idman! Vid prisutdelningen får vårt fina lag stiga upp o ta emot 4:e priset, ett presentkort på 300€ till Brändö Andelshandel som kommer väl till pass inför kommande vårfiskeresa!

Mc Brothers med David o Johan Danielsson o Mats Fagerlund snuvade oss återigen i en tävling denna gång kom de trea med enbart 23 gram mer vikt än oss. Visade sig att de som kom två hade 29gram mer än oss så om “bara” en av våra firrar hade käkat en mört innan den bet på våra drag så hade vi kunnat inkassera ett silver 🙂

Vi vill tacka Brändö-Kumling Lions förening för ett trevligt arrangemang och alla trevliga motståndare som bjöd på så många skratt (eller var det oss alla skrattade åt…?)!

//Hasse

Leave a Reply