Måns fångar sin första gädda!

Jag hade nöjet att ha familjen Frantzen-Engblom på guidning i fredags eftermiddag/kväll. Efter avslutad arbetsvecka/skolvecka så var det en perfekt sysselsättning att komma ut på sjön och jaga lite fisk.

Lagom till gänget anländer till båten så börjar regnet och innan vi hinner lägga iväg så kommer det en rejäl skur, tack o lov så klarar vi oss i princip undan regnet resten av kvällen även om det fanns gott om regnbågar att titta på 🙂

Efter en liten båttur så har vi finare väder och det är dags för fisket. Vi riggar igång grabbarna Måns (9år) och Melvin (12år) först så de kommer igång med kasttekniken. Efter ett fåtal kast så är båda grabbarna igång med fisket på riktigt. Därefter riggar vi spöna till mamma Malin och pappa Mats.

När jag börjar en guidning så vill jag gärna att man börjar med lite olika varianter av beten och färger för att testa fram vad som gäller för stunden. I detta fall valde vi två olika westin swim, en mindre abborrjigg och en Rapala Peto.

Efter ca. 15minuter så har vi haft ett par småhugg när dagens första gädda kliver på. Det är ingen jätte men Mats är glad över att öppna kontot för dagen! Snart har även Melvin fått sin gädda som är lite större till växten och ca. 3kg tung.

Gäddorna är inte riktigt på hugget och när de väl hugger så gör det det lite för lite så de fastnar inte på krokarna. Vi kör i makligt takt runt en ö och de kommer kontakter lite nu och då. När vi kommer till den udde som är mest utsatt för den nordanvind som fläktar så har vi dubbelhugg och flera kontakter på samma ankring. Nu har även Malin dragit upp ett par men Måns saknar fortfarande sin livs första gädda.

När krafterna tryter bestämmer vi oss för lite fika på en närliggande holme med bra bord och möjlighet att lägga till. Kaffe o kaka till oss vuxna o cola o kaka till barnen gör gott för energinivåerna. Vi bestämmer oss för att åka och försöka oss på att jigga lite abborre.

Tidigare under dagen så har jag åkt runt på ett antal platser för att lokalisera just abborren och i finvädret under dagen så hittade jag gott om abborre som var huggvillig på ett flertal ställen. På kvällskvisten så var de betydligt mera svårt trugade, eller åtminstone väldigt duktiga på att skaka sig loss från jiggen. Det blev många hugg men enbart två stycken som vi lyckades få att sitta på ända upp i båten.

Sista halvtimmen satsar vi allt på att Måns ska försöka hitta sin första gädda. Vi gör en förflyttning till en djupkant där gäddorna ofta står parkerade nästan uppe vid land. Melvin plockar snabbt en gädda till och vi har flera kontakter när det plötsligt rycker till i Måns spö så han nästan tappar det och linan börjar gå sidlänges. Efter chocken så drillar Måns in sin första gädda tryggt o säkert in i håven och lyckan är total. Han trodde att tiden var ute men han lyckades kämpa tills han fick den på kroken. Snyggt jobbat! Vi fiskar på ända in i kaklet och totalt har familjen landat 7 gäddor under kvällens fiske.

Måns med dagens viktigaste fångst!!!

Familjen hade haft tippningstävling om hur många gäddor de skulle få totalt och äran, berömmelsen och Polly-påsen tror jag gick till Malin.

Tusen tack för en skön o rolig kväll, grabbarna är blivande storfiskare med mycket trevliga föräldrar!

//Hasse

Leave a Reply