Från nybörjare till proffs på 5 timmar!

Igår hade jag förmånen att få guida tre av mina tidigare elever! En mamma hörde av sig och undrade om jag hade möjlighet att guida och lära ut lite fisketeknik till grabbarna, självklart, sa vi! Algot, Hannes och Oscar kom ner till båthuset strax efter tio på morgonen.

Då väderprognosen lurats lite grann och regnet valde att ösa ner precis när vi skulle börja så valde vi att stanna en kvart extra i båthuset och kika lite på olika typer av beten och på hur en haspelrulle fungerar. Så småningom så lättar regnet och vi styr ut på lite djupare vatten med grässtruktur. Min tanke var att i lugn o ro lära oss tekniken med lite lättare abborr-utrustning.

Det tog några kast innan tekniken med att få iväg jiggarna sitter, att både komma ihåg bygel och sving med att släppa linan i rätt tid krävde att tungan var i mungipan 🙂 . Efter tio minuter kunde jag börja visa på hur man kunde variera inspinningshastighet, hur man såg när jiggen tog i botten och diverse små knep. Stämningen i båten blev hög när Oscar var först med att ha ett hugg på sin jigg men fisken valde att kliva av efter ett litet tag.

Oscar med dagens första!

Kort därefter högg det på en fin abborre på Hannes rödvita relaxjigg. Snabb håvning och lyckan var total! Nu var det 100 procent fokus på grabbarna, kasten bara haglade iväg med bra längder. Algot testade wobbler, Oscar en reflexspinnare. Plötslig hugger det i Oscars spö och dagens första gädda är bärgad 1,55kg lyder vikten och Oscar jublar av glädje!

Dagens största gädda 2,45kg!

Nu duggar huggen tätt men grabbarna har inte riktigt bemästrat mothuggen och fiskarna sprattlar loss en efter en. Oscar får på nytt ett hugg och slirbromsen i UL-utrustningen skriker när gäddan rusar iväg. Under skratt och halv panik så lyckas han drilla gäddan ända fram till båten och håven. Snabb vägning och posering för kameran så får gäddan simma vidare. Oscars nya personbästa lyder på 2,45kg.

Hannes första! Han är glad, bara fokuserad så han inte tappar gäddan 🙂

Efter en timmes fiske så får killarna byta utrustning till lite grövre spön och kraftigare rullar, nu ska vi sikta in oss på gädda! Vi drar iväg med båten mot ytterskären där sommargäddorna står tätt. Algot har fått på ett skeddrag och det tar inte länge innan han har en gädda på som nästan hänger med hela vägen till båten. Oscar som är glödhet har både napp som han tappar och lyckas landa sin tredje gädda innan de andra ännu hunnit få en. Hannes krokar på en gädda som vi lyckas håva och segergesten är värdig ett mål i fotbolls-VM 🙂

Algot med sin första gädda!

Vidare på samma drift så sitter äntligen Algots första! En fin gädda på strax över kilot! Nu har alla i båten fått fisk så det är dags för lite lunch. Medan vi äter o pratar så puttrar vi sakta med båten mot nya fiskevatten. De två sista timmarna hinner vi testa flera olika platser och många olika beten, bäst fungerade Westin swim, Buster II, Lazy jerk och olika skeddrag.

Hannes största för dagen 1,59kg!

Lite efter kl.15 lägger vi till i båthuset och då är killarna så slut så de knappt orkar prata när Algots mamma Eva hämtar upp dem. De har lyckats fånga 21 gäddor och en abborre! Mycket imponerande då de i början av dagen var nybörjare! Stor eloge till mamma Eva som styrde upp och till Hannes , Oscar och Algot som orkade kämpa ända in i kaklet! Snyggt!

Hårda gäddor och hårda killar 😀

Leave a Reply