Sommarfisket igång på allvar!

Fortsatt tomt på turistfronten här på Åland så man har fått passa på att att hinna med lite egen hemester med långturer i den fantastiska skärgård vi har. I gästhamnarna hittade man faktsikt en hel del segelbåtar från fasta Finland men inte en endaste svenskflaggad båt såg vi under de tre dagar vi kryssade runt i Ålands Östra skärgård.

Albin med en välmående sommargädda!

Jag har varit ut på tre kortare turer den senaste veckan och sommarfisket har kommit igång på allvar! Först åkte jag ut för en liten testrepa men efter att ha fått fyra gäddor på fem kast så åkte jag till en närliggande ö där jag visste att Albin och Roger hängde. Jag frågade om de hade lust att haka på lite gäddfiske och det tog inte många sekunder innan de var i båten! Fiskarna var verkligen på G och Roger tar nästan omgående en på ett BETE-krokodil och sedan ramlar gäddorna in i snabb takt. Skeddrag var klart bäst men även små jerkar nappar det bra på. Efter en timmes fiske så har vi landat hela 19 gäddor. Tack för turen grabbar!

Ett par dagar senare hör Ricard Hedenström av sig. Han har lyckats ta sig till Åland för att fixa på stugan och hjälpa sin gamle farbror med en flytt. Vi hinner med några timmar fiske en tidig morgon innan han måste vidare till jobbet. Vi hinner med en lite kort vassdrift innan vi kommer ut mot havet och bonanzan börjar! Gäddorna är periodvis som tokiga och vi missar massvis med hugg när de tokanfaller våra drag. Ricard har en 4play wobbler som trots att den har haksked går väldigt grunt. Jag hann knappt hålla räkningen på hur många han tog på den men den jag haft i B-lagslådan (Den låda jag inte har med mig i båten) kommer numera att få mer tid i A-laget!

Shortsväder, 24grader varmt i vattnet, i juni!!!

Efter en timme eller så så börjar det bli riktigt varmt och som ett bevis för det så börjar abborren hugga riktigt friskt i de grunda klara vattnen. På med lite mindre skeddrag, spinnare och jiggar och på kort tid har Ricard middag fixad till mor o far! Efter 4 timmar fiske har vi 40 gäddor och 10 abborrar inräknande. Ricard knep någon abborre mer än mig men i gäddfighten var vi lite socialistiska och tog 20st var med vardera en toppfisk på 78cm 😀 Ricard tog största abborren på 670g. Tack Ricard för en riktigt skön tur!

Man åker kungligt bakom Dennis! Här har vi testat hans nya elmotor!

Senaste turen så testade jag o Dennis Palin lite nya sommarställen under några timmar och det small på bra där med. Dennis var den av oss som var lite hetare under fisket då hans buster II i lila var klart bästa betet för dagen. Även denna dag var abborrarna i farten och tiotalet fick syna insidan på båten. Totalt vart det 24 gäddor med en topp på 83cm och några just under 80cm.

Summerar man årets första halvår så har vi landat just under 800 gäddor med Dennis Palins 11,9kg som största. Ett antal abborrar har nappat och där är den största min egen på 1,5kg tagen samma dag som Dennis monstergädda. 12 öringar har vi håvat under vårfisket, vilket är bra då vi inte lagt så många öringpass. Denna vår har vikterna inte riktigt rosat marknaden då ingen av de vi fått lyckats töja vågen förbi 3kg:s strecket på vågen. När man blickar framåt till höstens fiske så är som allting ganska så oklart med hur det kommer att bli med alla bokningar och resor. Vi får fortsätta hoppas och avvakta. Får du svårt att komma iväg till Åland eller måste avboka av någon anledning så har jag full förståelse och jag kommer inte lägga på några avgifter för avbokningar!

Imorgon bär det ut på heldags grabbfiske med bästa gänget, rapport kommer när vi kvicknat till!

/Hasse

Leave a Reply