102cm på guidning med Rikard och Matthew.

Då coronavisruset tvingat alla turister att avboka alla resor till Åland så gapar massvis av fina stugor tomma. Rikard Sundelin och Matthew Barett slog till med en riktigt fin deal på Tornvillan hos Harnäs stugor över helgen. För att toppa det fina boendet så bokade de även in en halvdags guidning tillsammans med mig.

Jag plockade upp papporna direkt från stranden nedanför stugan och drog iväg till första fiskestället. Rikard som är ett riktigt fiskeproffs ut i fingerspetsarna tar första gäddan efter 5-10 minuter och fortsätter sedan i snabb takt plocka gäddor på sin Pig Shad Jr. Matthew som började med en liten Westin swim har ett par kontakter men när jag byter till en Pig åt honom också så klipper han sin första för dagen. Första timmen har grabbarna fått 11st av mindre modell.

Vi flyttar oss lite och njuter av ett par Stallhagen i det soliga vädret. Nästa ställe vet jag att det brukar kunna finnas lite grövre gäddor men detta till trots så hugger enbart de små. Richard har en 5+ som vänder vid båten men lite senare krokar han på en 4 kg:s som är dagens hittills största, Pig Shad Jr spotted bullhead var betet.

Fram tills nu har vi fiskat grundare vatten (1-3m) så vi bestämmer oss för att åka o nöta lite efter grov gädda de sista två timmarna. Vi driftar över 5-7m med ganska steril botten och försöker locka de tröga gäddorna med lite nertyngda gummibeten. Det tar nästan en timme innan första gäddan sitter och till vår besvikelse så är det en liten rackar på enbart 2kg. Matthew har under driften haft ett antal hugg på sin Fox Rage jigg (14cm) men alla biter för försiktigt. Vi uppgraderar med en dubbelstinger på jiggen och efter ännu ett missat hugg ser vi hur hans spö böjer sig rejält och hur det gungar då gäddan på djupet skakar på huvudet, tunggung! Några sekunder senare är besvikelsen stor när bjässen kliver av. Matthew är ganska oberörd men Rickard och jag tittar småledsna på varandra och förstår att den där hade varit något alldeles extra.

Vi får lite plåster på såren när Rickard smäller på en till 4kg:s på nästan samma plats. Tiden går och det börjar snart bli dags att röra sig tillbaka till stugan. Vi bestämmer oss för att köra ett ställe till som stundvis kan hålla lite fisk. Vinden piskar på rätt hårt från nordan men båten hålls bra på plats av elmotorn. Guiden säger “Go Big or Go Home!” till gästerna då det bara är 15 minuter fisketid kvar.

Fotografi: Rikard Sundelin

Boom! Matthew börjar drilla en fisk som inte gör så stora huvudskakningar men som gör att slirbromsen knarrar och som går djup även fast den närmar sig båten. Jag slänger mig efter håven och ber Matthew att lyfta gäddan från djupet. En tuff håvning i den hårda vinden men en riktig madame ligger i håven. Hon hade lurats av dagens bästa bete Fox Rage jiggen och denna gång hade det nog inte spelat någon roll om det var en eller två stingers då hon total slukat jiggen!

Fotografi: Rikard Sundelin Fångstman: Matthew Barret 102cm 6,66kg

Fram med avkrokningsmatta och vågsäck, efter ett par fotografier och mätning så får gäddan simma tillbaka. Matthews nya personbästa lyder nu “102cm och 6,66kg”. Glädjen är total i båten när vi avslutar med några kast till innan vi lägger iväg ut mot stugan. Jag får tacka ödmjukast för en fantastiskt rolig dag, bra fiskat och mycket trevligt sällskap. Hoppas ni hade en fin upplevelse ute i stugan tillsammans med familjerna!

Totalt landar vi 22 gäddor under dagen, förutom Fox Rage så fungerade Pig Shad Jr och Rapala Peto riktigt bra.

Leave a Reply