Vårfisket har dragit igång!

Det efterlängtade vårfisket har börjat, öringar och stora gäddor är på hugget! Jag har hunnit ut på tre eftermiddagsturer sedan i fredags.

Dennis och jag testade lite ofiskade vatten på fredagseftermiddagen och blev belönade med massvis med gädda på kort tid men inga stora ville visa sig ännu. Det är nog en spot vi vill testa om en vecka eller så då de stora kanske flyttat in!

I söndags hängde sonen Jakob, Hasse Lindfors och Dennis med ut i havsbandet på årets första öringstur från båt. Det var rejält blåsigt och kallt så förhoppningarna var inte superhöga när vi skumpade ut till första stället. Döm av min förvåning när det bara tar 10 minuter en innan 12-årige Jakob står och drillar en riktig bamse. Tyvärr kliver den av precis innan den når håven men sekunderna senare gastar Lindfors till och även han drillar stor fisk. Samma visa denna gång och en kombination av ledsna och glada miner, det var den första öringen Hasse hade haft på någonsin! Vi driftar vidare och beslutar efter en halvtimme att testa stället där vi haft kontakt igen. Några kast senare håvar jag en liten rackare åt Jakob och Dennis har både hugg och följare. När det dör ut igen kan vi bara konstatera att varmt vatten är VIKTIGT. På den lilla fläck där vi hade alla kontakter var det 4,7 grader varmt i vattnet, det omgivande vattnet var bara 3,2grader. Tips till alla som letar havsöring! Leta efter det varmaste vattnet! Vi åkte vidare i blåsten och hade två hugg till men krokningarna satt inte…

Under tisdags eftermiddagen var jag, Dennis, Patrik och Jonatan Lehtonen ut på nya äventyr. Riktigt äventyrligt hann det nästan bli när vi sjösatte båten utan bottenplugg. Tur i oturen så märkte vi det innan första kastet och hann iland med båten innan det blev någon översvämning.

Fisket började ganska trögt med enbart en liten gädda upp den första timmen. Återigen blåste det rejält och avdrifterna gick nästan 1 knop trots drivankare. I skydd av en liten ö började det nappa och som det nappade! Trippelhugg och dubbelhugg om vart annat, snudd på quadrupelhugg var det också! Mest smått till en början men vartefter driften fortsätter så ökar medelvikten.

Jag byter bete till en shad teez 27cm i skitmörten när det hugger efter knappt två vevtag. Känner direkt att den är lite bättre och väl i båten så ser vi en riktigt knubbig 95cm:s dam. Hon väger in på 6,7kg och får snabbt simma tillbaka.

Minuter senare slår Dennis till med sin näst största gädda någonsin. En till riktig tjockis på 102cm och 8,5kg. Bra jobbat Dennis! Betet var en banan/cola Pigshad Jr. I princip i samma ögonblick Dennis gädda simmar åter så har Patrik fått lite skräp på betet och vevar in det i hög hastighet. SMACK. Ytterligare en bamse håvas och denna mäter in på fina 8,5kg och 103cm. Vi var senare tvungna att kika på bilderna och jämföra gäddorna för att kontrollera om det var samma fisk eller ej 🙂

Dennis 8,5 102cm
Patrik 8,5kg 103cm

Efter lite fika och mera fiske kan vi nöjt tuffa tillbaka till rampen och avsluta med glada miner! Tack alla för att ni hänger med ut och fiskar. I dessa tider så är såklart alla bokningar för den närmaste tiden avbokade då det varken går att ta sig till eller från Åland som vanlig resande utan att hamna i karantän. Ni andra som har bokningar gör precis som ni vill, ni får boka av nu om ni vill eller avvakta läget och göra det senare om situationen inte har förändrats! Åländska fiskare som är sugna kan höra av sig då båten är stor nog att fixa fiskande utan smitta!

Sköt om er och simma lugnt så ska nog allt reda upp sig så småningom!

/Hasse

Leave a Reply