114cm rivstart på höstsäsongen!

Efter lite ledigt så brakade höstsäsongen igång med tre dagar på raken i nya båten denna helg! Jag hade fullt upp på kvällarna förra veckan med att installera en del elektronik och hinna lära mig grunderna innan det i fredags var dags för premiärguidning! Jag hann lägga 2,5h inkörning under veckan där dottern Ella var först ut med att dra fisk i båten!

Första kunderna hämtade jag upp från en brygga i närheten av deras stuga på fredag morgonen. Juha och Minna hade tagit en liten minisemester på Åland för att fira Minnas födelsedag! Dagen var alldeles fantastiskt fin med 27 grader varmt och plattlugnt! Kanske inte det bästa för att hitta aktiva fiskar men riktigt skönt var det! Vi började med att testa en vik i närheten av stugan men vattentemperaturen var nästan 20 grader och ingen fisk var på hugghumör så vi drog snabbt ut mot det öppna havet!

Nya vrålåket!

Där tog det inte länge innan vi hade de första huggen och följarna! Det tog dock ett tag innan Minna lyckades få den första att sitta på hela vägen in till båten! En liten rackare men den första gäddan någonsin upp i nybåten!!!

Efter lite lunch och ytterligare gäddfiske så tar vi 1,5h abborrfiske där det börjar hugga på direkten! Juha har jiggat en del förut och det märks direkt då han får flera i rad. Minna tittar och lär och har snart sin första landad. Det märks att det är varmt i vattnet fortfarande och abborrarna rör sig snabbt så det krävs lite förflyttningar nu som då för att hitta aktiva borrar. Vi hinner dra ca. 20-30st med toppar strax över 500g där 10st får följa med paret hem för rökning.

På lördagen var det dags för den årliga Harrys el guidningen. Det var 14:e året i rad som Patrik från MaPafishingteam anordnade heldagsfiske för hela företaget. Vi var 9 guider och närmare 40st fiskare som styrde ut vid niotiden på morgonen. Vädret var helt sjukt fint med klarblå himmel och plattlugnt så det var tuffa förutsättningar för oss alla. I min båt hade jag med mig Kristian, Patrik, Ville och Robert.

Vädret till trots så drar Robin Mattson i Jonnes båt upp en fin 6,7kg gädda på 101cm vilken är all-time high under alla år de fiskat! Det tog inte mer än ca. 30 minuter innan man som guide känner att “det där blir inte lätt att slå…”. Vi nöter på och har 5 gäddor i min båt fram till lunch. Väl på lunchen så verkar i princip alla haft ganska trögt fiske det är Peter som haft mängdfiske med ca. 20 upp men det varierar mellan båtarna ända ner till 0st.

Efter en Filipinsk buffé på Lolo’s Seaside i Geta så drar vi iväg igen. Jag försökte sondera lite i min båt om de ville söka mängd eller satsa på att få en stor. Svaret jag fick var “Vi litar på dig som guide så välj vad du tycker är bäst…”. Typiskt allt ansvar på mig 😀 Jag valde det senare och styrde båten mot de ställen där det är större chans för stor men kan var trögare fiske. På vägen dit så slår det mig att vi åker förbi en grynna som har levererat några fina gäddor. Jag stannar och meddelar att detta är ett “heaven or hell” ställe som oftast inte ger nåt men som blixtrar till nu och då med 100+ fisk.

Andra kastet efter lunch drar Patrik ut sin Westin Swim i rödsvart upp mot grynnan och får napp. Jag frågar om den är bättre när jag tycker den har ett lite udda rörelsemönster. Patrik svara att den kanske är lite större men inte stor. Jag ställer mig i fören redo med den lilla håven. Gäddan börjar närma sig båten men har börjat gå djupt och stångas så jag väljer att greppa den större håven istället. Bra var väl det för när den väl kommer upp mot ytan så ser man att det är en riktig pjäs som huggit!

Ett antal rusningar och oroliga sekunder rusar förbi då betet sitter lite dåligt i käften med bara en krok. Håvningen sitter och en riktig krokodil ligger i håven. Ryggbredden är riktigt grov upp mot huvudet och vikten känns bra när vi lyfter upp med på mätmattan. 114cm och efter ha vägt den i vågsäck så konstateras att den behövt käka upp sig lite för att nå upp till den magiska tian. 8,7kg är ju klart bäst under dagen och 114cm är Patriks nya längd PB! Ett redigt båt PB är det också som nog kan ta sin tid att slå!

Vi styr vidare glada o uppsluppna efter kanonfisken. Vinden har börjat röra sig lite grann och vi får de sista två timmarna 14 gäddor varav en 85:a och skramlar totalt ihop 19st med vinnargäddan i tryggt förvar 🙂 Tack till min fina besättning samt Harrys El och MaPafishingteam med alla guider för en härlig dag!

Dag tre så var det fyra glada dalmasar som mötte upp kl.9 på morgonen. De hade bott i Mats stuga i ett par dagar och fiskat en del där i området från stugbåtarna. Fisket hade varit ganska trögt men de hade lyckats få båda gädda, gös och abborre! Jonas hade dock inte lyckats kroka någon så de andra var ivriga på att påpeka det 🙂 Vinden hade ökat markant från dagarna innan så det fanns en bra känsla i kroppen inför fiskedagen.

Med i båten var Pontus, Anders med brorsan Jonas och pappa Peter. Anders hade fått resan i födelsedagspresent av de andra så de var glada när han drog dagens första fisk. Inom kort har alla utom Jonas öppnat kontot men Jonas är inte stressad och levererar även han inom kort resans första gädda för honom.

Vi fiskar riktigt grunt över tångbäddar och stenar och gäddorna haglar in med flera dubbelhugg och till och med trippelhugg. Pappa Peter drar ifrån i antalet och när vi fiskat ett par timmar och går mot lunch så har han redan 9st landade och hela gänget tillsammans lite över 20st. Jonas lurar en 3 kilos med fin teckning på en westin swim.

Vi lunchar på ett par sköna klippor med rökt regnbåge med vitlökspotatissallad. Jag hade glömt grönsalladen hemma men grabbarna klagade inte utan menade att de nog hade kvar sin sallad från stugan också 🙂

Efter lunch så satte några av gänget igång med att leta abborre. Det tar nog inte många kast innan Jonas drar den första och kort därefter drar Anders en han med som har ett helt stim med randiga efter. Abborrfisket följer mönstret från fredagen där huggen kom sporadiskt med nån eller några i taget för att sedan dö ut tills man flyttar sig lite grann.

Pontus och Peter fortsätter dra gäddor och Peter knäcker tvåsiffrigt ganska omgående efter lunchen. Sådär fortsätter vi från ställe till ställe drar nån gädda här och nån abborre där. När det är en halvtimme kvar så börjar vi summera och ser att de bara har några till innan de dragit 50 gäddor för dagen. Vi gnuggar in i det sista och Anders putsar gästernas summa till 50 prick med två snabba i slutminuterna! Jag har hunnit dra 7st på abborrgrejerna och totalt landar vi på 57 gäddor och 15-25 abborrar med de största i halvkilos klassen.

Alla gästerna och även jag har varit otroligt nöjda med den nya båten! Den går som en dröm och jag väntar ivrigt på att få åka ut o fiska i lite blåsigt väder för att testa vad den går för!

I denna video från UMS så kan man se en snutt från när de tillverkar min båt. Den dyker upp 1:04 in i videon https://www.facebook.com/ums.com.ua/videos/537134708734325

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av UMS (aluminium boatbuilding company) (@ums_boats)