Skönt septemberfiske!!!

Full fart fredag till söndag denna helg. Började med en avbokning på fredagen som blev en guidning i varje fall då Oleg och Ruslan hörde av sig då de hade kämpigt att få fisk kring stugbyn de bodde i. Vi drog iväg i nyförvärvet och hann testa på lite havsöringsfiske i en timme innan vi styrde över till gädda.

Under dagen så lyckades de lura 13 gäddor och lite flera abborrar så saldot blev 13 gånger högre än deras dagssnitt från tidigare i veckan 🙂

Under lördagen hade jag dubbla grupper och till min hjälp hade jag Sampe (Samuel Nordberg) som hjälpguide. Han fick köra min gamla pärla (Starweld 19DC) tillsammans med ett gäng glada skåningar. Andreas hade tagit med sig svågern Andreas med sonen Hannes samt kompisen Mattias för att testa Ålandsfiske för första gången. Siktet denna dag var inriktat mot större fisk vilket inte visade sig lätt… De kämpade på i 14 m/s och hade ett gäng kontakter men lyckades inte hitta den större modellen…

Mitt gäng bestod av Thomas, Patrik Johan och Sandra som brukar vara på Åland lite nu och då. Ålandsfisket hade de inte testat på desto mer förutom en guidad tur för några år sedan. Vi styrde ut lite efter jag skickat iväg Sampe med första gänget och vi drog längre bort mot andra fiskevatten.

Fisket började lite trevande även om Johan drog en gädda första kvarten så var det nog lite trögare på morgonen än jag förväntat mig. Vi flyttade lite och hittade så småningom huggvillig fisk! Johan var riktigt het och jag tror han hann plocka 6st innan Thomas hade dragit sin första för dagen.

Dubbeltrubbel!

När väl alla hade öppnat kontot så flöt det på med fisk i princip på varje stopp. Innan vi fiskat klart för dagen så har vi 36st upp men ingen större än 2kg landad så det var smågäddornas dag denna dag i alla båtar 🙂

Sandra med dagens största som vägde in på strax över 2kg!

På söndag morgon så mötte jag upp ett laddat gäng som ville ta revanch mot gårdagens resultat på 6st mindre gäddor. Andreas & Co hoppade snabbt i båten och vid första stoppet tar Mattias en gädda direkt på de första kasten. Skönt då han hade gått lottlös dagen innan.

Det smattrar på ganska bra med fisk och inom kort har vi landat 10st. Hannes som går sportfiskegymnasiet var sist med att öppna kontot med sin första för dagen men det gjorde inget då han blev fiskekung ändå innan dagen var över!

Vi fiskar ut mot öppet vatten och gäddorna står i blåstången eller vid vasskanterna och väntar på sitt byte. Om man lyckades få in kastet nära land så blev man ofta belönad med fisk! Betet för dagen var tveklöst Westin swim i mindre modell, ett bete som går att kasta långt och fiska grunt.

Vi gör en längre förflyttning när vi har 18 gäddor bärgade och siktar på att ställa om till förhoppningsvis grövre gädda och/eller grov abborre. Fisket segar till sig lite innan lunch så i styr in till en klippa o grillar lite burgare i solen. Efter lite vila, gott snack och kaffe med Pågens kanel snäcka så är vi redo för nya fiskeäventyr.

Nu byter vi teknik och kör djupkantsfiske efter abborre och grov gädda. Jag riggar upp spöna med gummibeten med lite tyngre skallar i en mix med enkelkrokade jiggar och “vanliga” gummibeten som är lite nedtyngda. Inom de första fem minuterna har vi hugg på tre olika spön men det är lite klurigare att kroka fisken i “frivattnet” där man inte på samma sätt alltid har bra linkontakt.

Det smäller på ett par firrar och Hannes plockar en fin 83:a. Mycket kontakter men svårt att landa dem har vi konstaterat när Mattias plötsligt sitter fast. Ser att han gör ett ordentligt mothugg men ingenting händer. Ser ut som bottennapp och både jag och Andreas frågar om han sitter fast. Först tvekar han lite men sedan ser man spöt börjar gunga från de stora huvudrörelserna. STOR fisk på! Det är 9 meter djupt där hugget kom en bit ut från båten och denna madam vägrar att flytta sig uppåt i vattenkolumnen. Mattias spänner slirbromsen och drar sakta grisen mot båten och ytan. Efter en god stund med helspänning i båten med allas ögon riktade mot Mattias och han spö som står som ett U så händer det ingen ville skulle hända. Den kliver av! Innan någon av oss hinner se dagens, ja kanske årets fisk, så är den bara borta… Det blir något av en svacka i båten där ingen riktigt vet vad man ska säga eller göra…

Efter en stund kommer vi igång med fisket igen och Hannes livar upp med några bättre abborrar runt 600g och 38cm som störst! Vi kämpar på med att hitta en ny stor gädda som kunde kröna helgens fiske men efter 8h+ fiske så är vi färdiga för dagen och cruisar bekvämt hemmåt i närmare 30knop i mitt nya slagskepp från UMS 🙂

Avslutade dagen med obligatorisk gruppbild framför vrålåket!

Tusen tack till all mina gäster denna helg! Det har varit mycket jobb som gett ett bra resultat med massvis med gäddor! Tack även till dig Sampe som kunde ställa upp och hjälpa!

//Hasse