Abborrar, gäddor och havsöringar, allt på samma dag!

Jag träffade två riktigt fiskeintresserade herrar på sportfiskemässan i våras. Kjell Steinbrecher och Tobias Balsner hade siktat in sig på att åka till Åland för abborrfiske och bokade ett helt paket med boende, guidning och eget fiske vid stugan.

Vi möttes upp redan på onsdagen förra veckan när de kommit med färjan och kikade lite på de fiskeområden som fanns tillgängliga och hur man “bäst” kunde fiska av dem med tanke på att det skulle vara hårda vindar de dagarna de skulle fiska själva från den mindre båten.

First cast BOOM!

I fredags drog vi ut vid halv nio tiden och fisket började kanon med fisk på första kastet :). Kjell landar en abborre som hann hugga flera gånger innan den fastnade på kroken. Sen rullar det på och vi plockar ett gäng abborrar runt 30cm. Första timmen så toppar vi med en 35:a. Gäddorna är definitivt med i spelet och Kjell drillar en stor gädda länge och precis när han börjar få upp den mot båten så kliver den av utan att vi hann få en glims av den… Enligt Kjell så var det ett klart PB för honom om den skulle kommit upp…

Vi byter lite ställen och det fortsätter att hugga bra med både borrar och gäddor. Jag lurar upp en 39:a i en grässlänt där en grupp abborrar huserar. Tobias har sitt ekolod med Livescope med sig i båten och han har fixat kanoninställningar där bilden är klar o fin och man kan tydligt hitta aktiv fisk. Man ser också i sin frustration hur många fiskar inte alls är intresserade av våra beten.

De här killarna kunde sina saker!

Vi har tidigare diskuterat om det ska prövas fiska efter havsöring och bestämt att ta ett beslut under dagen. Då fisket gått så bra och de lovade hårdare vindar mot eftermiddagen så bestäms det att vi åker till öringställena och käkar lunchen ute i havsbandet så vi inte måste köra och skumpa i hårda vindar. Vi stannar till för lunch och den rökta regnbågen med potatissallad intas på karga klippor i lä från gårdagens gamla dyningar och dagens skarpa vågor.

Kjell har bestämt sig för att försöka fånga havsöring med fluga så vi diskuterar lite hur vi kan fiska på bästa sätt så att vi inte kommer i vägen för fluglinans vändningar. Kjell har bra teknik och det är inga problem för mig o Tobias att kasta av kanterna med bränningar över de tångtäckta stenreven. När vi drivit ner till en liten öppning mellan två små öar så parkera jag båten med elmotorn och Tobias får en rejäl knut på linan så draget flyger all världens väg. Jag ger honom ett av mina spön och där hänger en röd/svart sandgrävling. Första kastet med de nya grejerna så klipper en silvertorped betet strax bredvid båten. En blixtsnabb håvning och dagens första havsöring är landad. Den är i fin kondition men lite kort i rocken med sina 43cm så efter en snabb poseringsbild så simmar den vidare i havet.

Första gången någon fiskar fluga efter öring i båten och efter 20 minuter 🙂

Kjell blir inspirerad av polaren och drar iväg ett riktigt långkast med den lilla rosa flugan i tångräksimitation. Plötsligt vrålar han till och spöt bugar sig lite grann! Jag hänger över snurran bak i båten och lyckas landa Kjells livs första Havsöring och det på fluga! Det är den första flugfångade öringen i min båt någonsin, härligt! Ett snabbt foto och sedan release ut i friheten igen.

Vi fortsätter fiska på och stundtals är det ganska krävande då sjön rullar på rätt ordentligt, speciellt när vi börjar fiska lovartssidorna med stora grundplatåer som det lätt går att fastna på om oturen är framme. Vi har några misstänkta kontakter men får aldrig klart se vad det var då vattnet är oroligt av den ökande vinden. Efter ca. 2h av öringsfiske så styr vi tillbaka mot innerskären och abborrarna.

Grova fina abborrar på hugget!

De gröna är först lite svårtrugade men de sista 20 minuterna har vi hugg i princip på varje kast! När vi summerar dagen så landar saldot på i runda tal 25 gäddor, 60-70 abborrar och två havsöringar, svårslaget :D. Mycket bra fiskat av Kjell & Tobias, vilka kungar ni är! Dagen efter fiskade de ett annat vatten och landade ett tjugotal gäddor och ett femtiotal abborrar så de visade att det kan sin sak även utan guide 😉

Tusen tack för en mycket givande dag

//Hasse