Emil storfiskaren på besök!

I fredags hade jag äran att ha Emil som fyllt 10 år med i båten. Förutom Emil så var mamma Sara, Mormor Gun-Marie och morfar Cleas med. Emil hade fått guidningen i födelsedagspresent och då han är riktigt fiskeintresserad så hade han längtat länge efter denna dags fiske!

Vi möter upp nere vid en brygga och i finvädret så behövs inget mer än flytvästarna utanpå de vindtäta jackorna. Första stoppet ligger ungefär 15 minuter bort så vi hinner få fina vyer över havet och skärgården innan vi börjar fiska. Emil är mycket ivrig och frågar om han får börja när han står med kastpöt i handen. Jag ställer mig bredvid och tänker att jag kanske behöver visa hur det går till. Swoosch så flyger draget i en fin båge och fisket är igång, Emil har koll på läget 😉

Jag hinner ge utrustningar till både mormor o morfar innan Emil har sin första på för dagen. Ett nytt PB direkt då en fin gädda på 67cm och 2,88kg landas! Stämningen blir på topp och även mamma Sara hinner nu börja fiska. Vattnet är kristallklart och plattlugnt så jag delar ut några solglasögon med polariserade linser när jag börjar se fisk stå runt omkring båten. Wov utbrister både Emil och morfar då de helt plötsligt ser massvis med fisk. Många följer och flera blir skrämda av dragen som sveper förbi.

Vi kör sakta med elmotorn och när vinden sakta börjar räffla vattnet så hugger det friskt igen. Både mormor och Sara landar varsin gädda innan Emil har en på igen. Denna är lite kortare än den förra men lite tyngre 3kg prick är Emils nya vikt-PB!

Vi fiskar sakta på och får lite fiske hela tiden. Jag byter drag åt Emil och hans första kast med en stor Peto så brakar det till ordentligt nästan direkt draget slår i vattnet. En betydligt större fiske har tagit betet men hinner tyvärr slå sig loss innan den är vid båten… Vi hinner ta 12 gäddor på första stället innan vi sakta glider iväg medan vi fikar i solskenet.

På nästa ställe är fiskarna betydligt trögare och vi får fiska av en hel vik med bara några enstaka fiskar och hugg. Bäst fungerar gummi med offset krok som slängs in i stubbvassen. Sara har i princip följare i vartenda kast ett tag men de är svåra att fånga.

Sista 20 minuterna åker vi till ett storgäddställe. Jag förklarar att här kan det komma grov gädda men att det är många som fiskar här och de stora är smarta… Tar inte mer än första kasten så drar både mormor o morfar efter andan bak i båten. En riktig madam var upp och vältrade sig i ytan alldeles bakom båten!

Vi fiskar på och börjar gå mot övertid när jag som har lagt på en liten shadteez på 20g skalle låter betet dala ända ner till 5 meter. Jag lyfter det sakta över botten några gånger innan det hugger. Känns som en lite mindre fisk då den skakade rätt så intensivt i början men vartefter fighten fortsätter så uppgraderar jag den till “bättre” :). Cleas hjälper föredömligt till med håvningen då en madam på 94cm och 6,5kg lyfts in i båten!

Alla i båten är överlyckliga att se en sån fin pjäs och vi tar ett par snabba foton innan den får simma tillbaka! Tack alla för en minnesvärd dag! Vi planerar redan inför uppföljningsfiske till hösten då vi ska utöka med havsöring och abborre 😀

//Hasse