Tröga kärleksfulla gäddor…

Har hunnit med två (tre) guidningar förra veckan innan jag blev tokförkyld. I torsdags drog Dennis ut med 3 andra guider och körde ett större gäng från Smakbyn. Vädret var fantastiskt och gänget var riktigt skönt, gäddorna var dock inte lika pigga på att hugga då de har något helt annat i huvudet än att äta just nu :). De lyckades få någon gädda i båten och en riktigt fin på 94cm som dagens största. Gänget klev iland 4 timmar senare redo för drinkprovning och matlagningskurs. Något säger mig att de sov rätt så gott när huvudet landade på kudden den kvällen.

Dagens största på 94cm!

På fredagen var det min tur att guida. Under sportfiskemässan stötte jag på en grupp på fem ivriga fiskare som hade bokat en fiskeweekend på norra Åland. Vi bestämde att jag skulle guida dem ifrån deras egna båtar så att de fick använda sin elektronik och även lära känna sin nya båt. Amir hade köpt en ny båt under vintern och fiskeutrustat den, klart att man ska köra eget då ;). Emre hade också med sig sin egen båt, den var full av elektronik och dubbla 16″ Lowrance skärmar där man kunde följa allt som hände. Han hade dessutom byggt sina egna Lithium batterier, et 12v och ett 24v till ekolod och elmotor!!! Förutom båtägarna var Johannes, Jahangir och Magnus med

Vi börjar dagen med att rampa i vid ett område som de tänkt sig att fiska i senare under helgen men denna dag så åker vi lite längre bort. Dock så markerar vi upp diverse hotspots och intressanta ställen så att de har något att gå på vid ett senare tillfälle. När vi gjort flytten till det nya området så börjar vi fiska tillsammans vid en grynna, vi tar så att säga var sin sida av den. I Amirs båt tar det inte så länge innan de har sin första för dagen. Vi nöter på och jag kan konstatera att efterleken inte kommit igång på det sätt jag vill på detta fiskekort ännu. Vi fortsätter fram till lunch och Johannes i min båt har ett par bättre kontakter. Vi fiskar från 1,5m ut till 5-6m och då Emre använder sitt livesight så kan man se massvis av betesfisk och även en hel större individer runt omkring i frivattnet. Hur mycket vi än siktar och pillar så lyckas vi inte mer än locka till ett par hugg.

Ibland räcker inte ens 16″ om fiskarna man klart o tydligt ser inte hugger…

Till lunch så byter vi område och under fisket på nya stället innan lunchen hinner nästa alla ha kontakter och det blir några gäddor upp. Jag plockar bland annat en på efterleksklassikern ABU Atom 55gr!!!

Vi tar iland och plockar i ordning grejerna till lunchen, grabbarna hade med allt till lunchen, ved, muurika, kebab, bröd, såser, sallad, lök, “you name it they got it!”. Vädret var sjukt varmt o mysigt och historierna haglade medan maten tillagades på en grillplats alldeles nere vid vattnet. Underbart gott, gästerna bjöd mig på en utmärkt kebabrulle som vilken foodtruck som helst hade blivit avundsjuk på 🙂

Efter lunch så kör vi vidare i området och vi har massvis med aktivitet, det verkar dock som det bara är gröngölingarna som har kommit igång med sin feeding mode. Vi ser några större individer men de är tätt intrasslade i dans med flera andra och har sina tankar på helt annat än mat. Ni som läser kanske tänker att vi står i en lekvik o fiskar… Så var inte fallet, eller ja de lekte tydligen där men det var på över 2m vatten långt ifrån vassvikarna som fanns både till höger och vänster om oss. Har aldrig sett gäddlek på det sättet förut.

Vi fiskar ända ner mot 6m och lockas av de stora betestimmen som står packade där. I Amirs båt så drar de på abborrgrejerna och både abborrar o gäddor tuggar friskt på grejerna. Antalsmässigt så var det en helt ok dag med runt 25 upp + lite abborrar men den största gädda når inte ens 80cm och jag kan läsa av lite besvikelse hos grabbarna. Synd att pricka mitt i leken men så är det man kan inte styra över naturen utan får försöka sitt bästa ändå. Då vi haft det trögt så bjussar jag på lite extra tid och lite extra coaching inför de kommande dagarnas fiske i egen regi.

Här är grabbarnas egna bilder på deras största för helgen!

Stort tack till Dennis för din hjälp och till de båda glada fiskegängen jag fått hänga med!

//Hasse