10+ på rekfiske!

Häromdagen tog jag en längre tur för att ensam titta på områden jag inte fiskat på. Jag försöker hela tiden lära mig flera nya områden så att jag har större valmöjligheter när jag har mycket bokningar och inte ska behöva sätta för stort tryck på vissa områden.

När jag är ensam så fokuserar jag sällan på själva fisket utan letar utifrån sjökorten och ögat områden. I de jag tycker ser intressanta ut så loggar jag av området med ekolodet så jag får en karta med djupkurvor. Dessutom markerar jag upp olika strukturer som stenområden, gräsflak och stim med betesfisk. De är sedan en grund att utgå från när man väl startar själva fisket.

Just denna dag började jag med att skanna av en lång vasskant som leder in mot ett sund. Generellt var vassen ca. 1,5 meter djup i yttre kant och jag körde sakta någon meter utanför. Vid ett hus ser jag hur en man står på balkongen och tittar på mig. Ganska snart förstår jag varför 🙂 50 m efter hans hus så går en grundrygg med sand och lera utanför vassen och jag både ser och hör hur båten sakta skrapar fram över botten. Jag styr lite utåt och markerar in på kartan att här ska man inte åka. Ett par minuter senare åker skämshatten på då jag tydligen inte åker någonstans längre utan sitter fast i sanden och leran, jag har varit så upptagen med lodet att jag inte märkt att jag suttit fast ett tag ;). Det var inga problem då det bara var att lägga i backen och styra bort från grundbanken. Med lite stukad självkänsla och förmodligen ett gott skratt och en god historia för husägaren så tuffade jag vidare.

Jag körde på i detta område i ca 3 timmar och hittade många nya ställen som jag är sugen att testa på! På eftermiddag tog jag mig till ytterligare ett nytt område och började med samma sak. Området hade väldigt mycket gräs, gräs som just nu var så tätt att det inte gick att fiska i. Samma område hade dock en del djuphålor med djup ner mot 7 meter. Efter ha lagt någon timme på att sakta åka fram och tillbaka så har jag sett ett mönster med att på djupkanterna upp mot de grunda gräsbeväxta flaken så står det betesfisk och även större individer.

Jag testar att ankra upp på 5,8m och kasta in mot 2-3 m och fiska av kanten mot djupet. På andra kastet har jag en riktigt stor gädda på som stånkar på ordentligt och sedan helt plötsligt bara kliver av innan jag fått se den :(. Jag fiskar vidare och nästa fisk jag får är 100cm och 7,3 kg. I kastet efter får jag en 91cm och 5,5kg.

Jag gör en liten flytt men håller mig på djupet och drar en 97cm på 6,0kg. Det ramlar in några mindre gäddor och jag sätter elmotorn på att sakta följa kanten när det brakar till ordentligt i spöt. En riktigt grov och fet madame har bitit över min Rapala Peto i real roach färgen. En inte alltför lång fight senare så har jag ensam lyckats håva damen. Efter avkrokning så lägger jag henne försiktigt på mätmadrassen och där kan jag konstatera att hon är 107 cm lång och att hon har en enorm mage som bara väller ut på madrassen.

När jag väger henne i vågkassen inser jag att det är ser ut att vara precis i närheten av 10-kilos strecket. Hon får vila i håven medan jag kontrollerar vågsäckens vikt och gör matten –> 10,1kg, min fjärde 10:a är ett faktum!!! Lycklig som en lärka försöker jag ta några bilder med mig och gäddan, vilket resulterade i ett par bilder av mig och gäddans huvud i samma bild :). Jag fick i varje fall nån bild av henne när hon ligger med sin magnifika mage på mätmadrassen 😉

Superglad tycker jag att dagen inte kan sluta på ett bättre sätt så jag packar ihop och styr hem med ett stort leende på läpparna!

//Hasse