Quadrupel håvning av havsöring!

I fredags åkte jag ut på den första turen för säsongen. Vi hade egentligen tänkt fiska gädda på nya platser i tre dagar men då våren blev satt på paus av vädergudarna så bantade vi ner det till 2 dagar på beprövade tidiga vårställen. Stämningen var på topp när Dennis, Rikard och Cristofer dök upp vid 06.30 på fredagsmorgonen. Vi hoppade i bilen och drog båten till närmaste isfria ramp. När vi sedan skulle vincha ner båten insåg vi att handkontrollen till elvinchen hade blivit urstädad från bilen någon gång under vintern… Äh, sa jag, i kommer vi alltid, vi hittar nog en lösning så vi kommer upp också.

Sagt o gjort, vi frikopplade vinchen och båten var snabbt i vattnet. Dagens plan var att försöka komma åt lite gäddställen i den mån det gick att göra och sedan när vi uttömt de ställen skulle styra över till havsöring istället.

Första stället såg riktigt bra ut och all is var borta så förhoppningarna var höga. Efter en timme konstaterades dock att gäddorna inte var hemma eller inte ville äta. På nästa spot hann vi dock knappt få ner elmotorn innan jag och Dennis hade dubbelhugg med varsina pigga gäddor. På 10 minuter hade vi 6 gäddor upp och de verkade gilla allt vi slängde åt dem (Buster, Peto, Guppie). Cristofer kanske inte håller med om just det för hann fick inget just då 😉

Dennis o jag med våra första gäddor för säsongen!

Vi betade av en längre kant och hade lite kontakter överallt. Efter några timmars fiskande och 12st gäddor upp så bestämde vi oss för att byta art.

När vi kom ut till det öppna havet insåg vi efter ett par rejäla hopp och kaskader av kallt havsvatten att de yttersta fiskeställen skulle få vila idag :). Vi hann med två korta stopp med en följare innan vi kände att vi behövde energipåfyllning. In iland till en stuga med en varm brasa och lite korv med bröd och en varm kopp kaffe med Dennis hemmalagade hallongrottor!

Eftermiddagen bjöd på sämre väder i form av ihärdigt regn, bättre var att vinden lugnade sig lite så det gick bra att fiska ut mot havet. När vi fiskade av en stenrevel med ett litet bakvatten så ropar Ricard plötsligt till. “JAG HAR EN!”. Snabbt hoppar jag ner i båten och grabbar tag i håven. Dennis och Cristoffer kastar snabbt åt samma håll som Ricard och innan jag hinner håva Ricards livs första öring så ropar Dennis att han också har en. Ungefär samtidigt hojtar Cristofer till han med. Dennis tappar den han har på men får snabbt ytterligare en på som han hinner drilla in innan den lite större som Cristofer har på tröttnat nog för att låta sig håvas! Trippelhåvning :D!!! De två lite mindre är som tvillingar på 50cm exakt och Cristofers är 60cm.

Bröderna Hedenströms första havsöringar!

Härlig känsla när två i båten får sina livs första havsöringar och dessutom ett trippelhugg!

60cm ren kärlek!

Vi fiskar på och täcker långa sträckor med ivriga kast. Som öringfiske kan vara så är det stendött ena stunden och total kaos andra. Vi gör en lite längre förflyttning och fiskar av långa grunda sandstränder med enstaka stenar. Vinden har nästan lagts sig helt och i det platt lugna vattnet ser jag 200m bort att det vakar. Vi ökar takten på elmotorn och står spända när vi kastar in mot vaken. Ricard hojtar till!

Jag har på! -hör jag inte mindre än tre gånger innan jag hinner få upp håven, trippel drillning på gång. Jag håvar snabbt Ricards andra öring och draget lossnar när den landar i håven. Jag håvar vidare och får in Cristofers lite lekfärgade öring och Dennis 59cm är på ingång när Ricard skrattar till. Jag har en till! Han har alltså kastat ut igen medan jag håvat tvåan och har Dennis på ingång. Den sista och fjärde öringen missar jag nästan då kroken fastnade i kanten på håven då den var lite tung av de tre öringarna som redan var där. Jag lyckas skopa den på insidan och den lossnar snabbt från kroken och landar bland sina öringkompisar.

Fyra på en gång har jag aldrig tidigare lyckats med 🙂 Snyggt jobbat killar!

Helt sjukt trippel och quadrupel håvning på samma dag :D. Den andra laddningen av havsöringar var två som var precis under 50cm, en lekfärgad 55cm och en 59cm.

En riktigt skön start på säsongen -23 12 gäddor och sju havsöringar landade! Nu väntar jag med spänning på att isarna ska släppa och fisket ska få komma igång på riktigt.

Jag har första guidningen inplanerad 8:e april så fram tills dess har jag möjlighet att hinna fiska lite själv eller om någon vill lindra sitt fiskesug så tag kontakt med mig så styr vi upp en fisketur!

//Hasse

P.S. Upptagningen av båten gick också riktigt bra trots avsaknaden av fjärrkontroll. Vi gjorde en liten elbrygga med hjälp av en STORM R.I.P. adapter som jag böjde till så att den gick att koppla in i de olika hålen på anslutningen för fjärrkontrollen. MacGywer lösning som är bra att komma ihåg 🙂

P.S.S. Dennis, Cristofer och Ricard drog ut på en kortare gäddtur i ett annat vatten under lördagen. De landade 12st och hade kontakt med ett par riktigt fina som inte ville bita sig fast i grejerna. De hann istället med riktiga äventyr då de båda höll på att sänka båten (glömde bottenplugg) samt att de knappt fick upp båten för rampen då det kom en decimeter snör under tiden de fiskade. Efter lite extra draghjälp med en traktor så lyckades de komma upp! Det är tufft att fiska i mars 🙂

Inte lika mysigt väder under lördagen…