Höstens första havsöring

I fredags var jag ut med ett härligt gäng. Det var Stefan Gustafsson med kompisarna Leffe, Anders och Rickard som bokat in mig för en heldag öringsfiske. Grabbarna stod ivriga vid båtrampen en halvtimme innan utsatt tid, härligt med taggade fiskare! Förutsättningarna var snudd på perfekta jag kommenterade att det blir nog till att skylla på vattentemperaturen idag om vi inte får något, vattnet var inne vid båtrampen strax över 13 grader och det är lite på den varmare sidan tycker jag när man ska leta havets silver.

Vi drar iväg till första stoppet, vi har hela Ålands hav som ligger öppet utanför viken vi startar i. Vinden smeker in alldeles lagom och de vågor som gårdagens starkare vind rört upp gör att båten nog gungar men inte mer än att det är lätt att kompensera.

Gänget är snabba med att komma igång, de hänger på fyra olika beten och börjar metodiskt fiska. Alltid skönt att se att de man har i båten kan sina saker, de hävdade själva att de var mer envisa än duktiga fiskare men jag vill hävda motsatsen!

Som brukligt när man fiskar öring så blir det en hel del flyttar för att beta av öringplatserna. Vi gör först tre kortare förflyttningar innan vi drar iväg på en lång transport ut i havet får att komma till en udde med gott om sten och vågor som nästan skummar när de når stranden. Redan efter 10 minuter så har vi något som vi tror är kontakt, kort därefter ser jag Anders spöspets göra några böj utan att han satt sig i botten. Jag har redan böjt mig mot håven innan han konstaterar att han “HAR”. En vild och sprallig fight som det nästan alltid blir med öringen så ligger den bärgad i håven. Anders använde en Westin F360 i grönsilver, det visade sig helt klart vara dagens bete!

Anders, årets öringkung!

Man är alltid supernöjd som guide när man lyckats bärga den första öringen för dagen. Koncentrationen är på topp och inte långt från den första så har jag ett hugg en bit ifrån båten. Denna gång på knallgult. Vi fiskar av en längre stenkant och vi har ett par kontakter till och Anders har en riktig pjäs på som lämnar en rejäl virvel vid båten då den släpper.

Vid nästa stenkant så har Anders en till vilding på en kort stund innan den virvlar sig loss på samma bete som tidigare. Stefan hakar på en gul långsmal “Ivan” och har en på en kortis han med. Vi lunchar med grillning på stranden med lite avslappning från den hårda tävlingen mellan Rickard och Leffe. Vi andra skrattar för så fort den ene rör sitt spö så springer den andre till sitt bara för att inte missa chansen att få lika många kast som sin nemesis. Sällan har jag sett en så härlig rivalitet mellan goda vänner 🙂

Vi fortsätter öringsfisket en stund efter lunch innan vi passar på att fiska en gäddvik som ligger i närheten av öringhaket vi är på. Jag delar ut gäddtafsar som skydd mot de vassa gaddarna och tur var väl det för det tar inte länge innan vi har de första gäddorna i båten. Först ut med fisk är dock Leffe som i sitt första kast krokar en braxen i ryggen som bifångst. Han reder upp allting med en gädda i nästa kast! Alla har hugg och inom den timme som vi lägger på gädda så landar vi 10st med en topp på ca. 3kg

Leffe tar ledningen i artkampen

Vi tar en transport till nya vatten och konstaterar att det känns hett. Trots idogt nötande så blir det inga öringar utan enbart ett par gäddor som fortfarande hänger sig kvar ute på sommarställena där öringen nu borde börja inta! Vi återvänder efter en skön dag på sjön och alla ser ut att haft en mycket skön dag! Tack för en underbar dag!

Det glada gänget på väg hem för att vila så de orkar köra en fiskedag till!

I torsdags hann Dennis med en dagstur med ett gäng stuggäster som ville lära sig lite mer om närområdet kring stugan de hyrt. Dennis plockade upp gänget nere vid stugans egen brygga och drog ut på fiske och sightseeing. Det visade sig att fisken inte var direkt på hugget då det inte högg så ofta under dagen. Å andra sidan så var det många ställen som skulle visas och däribland en del abborr och gösställen som inte riktigt var laddade. Det blir ett gäng gäddor och abborrar men gösen lyckades de inte lura under dagen. Tack för hjälpen Dennis!

//Hasse