Älgjakt

Förra veckan var intensiv med både septemberjakt på älg och Brändöfisketävling!

Söndag 1 september styrde vi kosan upp till norra Hälsingland på lite efterlängtad älgjakt. Jag , Hans Lindfors och min käre far Elof kom bara till färjan innan det upptäcktes att ett av slutstyckena (inte mitt 🙂 ) låg kvar i bilen, hemma… Efter några extra timmars shopping i Gävle fick vi slutstycket levererat och färden kunde fortsätta. 

Installerade i jaktkojan fick vi ett hjärtligt välkomnande och en god natts sömn innan den första jaktdagen. Knappt utplacerad och iordningställd så släpps hundarna och jakten är igång. Jag blev placerad på ett vägpass i en backe där jag stått många gånger förut utan någon lycka. Några knott hade precis börjat ge sig tillkänna när jag upplevde ett bultande i tinningarna. Hade hörselskydden där så jag tog upp handen för att justera om dem då det plötsligt knakar till bakom mig. Det var inga bultningar, det var en skenande älgko. Snabbt som tanken åker skydden på och geväret upp samtidigt som jag tar bort säkringen. Jag vet ärligt inte om jag hinner sätta ögat ordentligt i mitt aimpoint sikte innan älgen närmar sig tätskogen på andra sidan vägen.

Jag klämmer av ett skott precis innan den passerar det första trädet och första känslan är bra men älgen tecknade inte särskilt mycket och fortsätter rusa med hunden 10 meter efter. Snabbt ändrar känslan, missade jag?

Jag markerar upp skottplatsen och markerar var älgen sprang över vägen så att hundförarna får ett lättare jobb om det ska börja sökas med flera hundar. Hinner bara klart med det då Sylve ropar på radion att skytten kan komma. Skottet hade tagit perfekt precis bakom bogen med ett dödande lungskott som satt centimetrar från hjärtat. 15 minuter krävdes det innan första älgen sköts, ibland går det undan! 

Resten av de tre dagarnas jakt blev av lugnare karaktär då älgarna har gott om plats att springa sick-sack mellan våra poster ;). Precis som vanligt hanns det inte med något fiske, träffade dock en bybo som berättade lite om hur bra harrfisket kan vara periodvis i älven som rinner vid jaktstugan… Kanske nästa gång! Onsdag kväll åkte vi ner till färjan med en halv älg i takboxen och i baksätet! Tack alla inblandade!

– Gone hunting, back soon to Go fishing –

Leave a Reply