Guidning med mat och bad

Fick tillfälle att köra två glada herrar från öst för två lördagar sedan. Det var Peter Selander som driver Norrö stugby som bokat mig att köra ett par av hans gäster från ett större sällskap. Efter gänget hoppat i båtarna drog vi iväg i det lugna varma augustivädret. Vi hade hugg och följare redan efter några minuter på första stället men gäddorna ville inte riktigt smaska på ordentligt. När vi började komma ut mot lite mer mot öppna havet var det som vi vridit om startnyckeln på “ätmaskineriet”. Gäddorna högg i princip på varje kast och innan vi tagit oss de 100m ut till den udde som avslutade viken hade vi 11 gäddor landade.

Efter den bonanzan så passade herrarna på att vila lite grann och efterfråga större gädda. Guiden (jag) förklarade då att det nog kunde gå att få större gädda här men att denna årstid (slutet av augusti) så går det 100 små på en stor gädda. Jag gav dem alternativet att åka mot “storgäddvatten” eller fiska på i området vi var med chans på mer kontakter och kanske någon större fisk. Det bestämdes tämligen omgående att det var roligare att ha kontakter och stanna kvar men att det nog gärna åtminstone fick nappa någon tre kilos gädda. 

Fisket kom snart igång igen och efter vi fångat ytterligare 8 gäddor ser jag hur herremannen i fören får ett rejält hugg, spöet bugar sig djupt och linan drar iväg sidledes i vattenytan. Efter ett par rusningar så slirspärren tjuter så slackar plötsligt linan och gästen blir tom i blicken. Förmodligen en riktigt klok gammal dam som bestämt sig för att smaka på hans Buster II men efter ett tag helt enkelt spottat ut betet.

Vi nötte det stället en kvart till men inga flera kontakter. Istället blev gästerna sugna på ett dopp i det 17 gradiga vattnet. Inget knorr om kallt vatten här inte 😉 

Peter bjöd på lunch ute på sin stuga, sik och romtoast, åländsk kolgrillad entrecote stod på menyn. Efter en nästan tvåtimmar lång lunch ville sällskapet testa att fiska lite efter gös. På första gös-spoten hugger bara gäddor och fokus flyttas igen till de gröna krigarna.

Gästerna passar på att ta en liten tupplur på väg hem i det hårda vädret och kan stiga av välskakade men torra efter en skön dag på sjön. Totalt blev det 21 gäddor i min båt med två toppar på just över tre kilo. Klart bästa betet idag var Buster II!

Leave a Reply