Sasmo Kingfishers jagar havets silver

Ralf Norrgårds fiskeklubb Sasmo Kingfishers hade bokat en långweekend vid Käringssunds resort i Eckerö. De bokade långt i förväg en dags guidning efter öring och skulle själva ut dagen innan på jakt efter gädda. Någon gädda såg de inte röken av men de lyckades fånga två små havsöringar som kom i stora stim samt en fin regnbåge på 1,9kg så helt utan fisk var de inte när jag och min hjälpguide David Ståhlman hämtade gästerna direkt på bryggorna nedanför stugorna.

Jag fick sällskap i båten av klubbens reseledare Ralf Norrgård samt Ronnie, Patrik och Viktor. David gästades av Melker, Rolf, Jani och Staffan. Mycket stod på spel då årets prestigefyllda jakt på ädelfisk skulle avgöras.

Det var utlovat helt bra havsöringsväder med väst-syd-västliga vindar och uppsprickande molntäcke under dagen. Jag och David hade lagt en plan för dagen och delat upp olika områden vi skulle fiska på. Ganska snabbt visar det sig dock att vinden som ligger rätt inte alls värmer upp vikarna utan tvärt om har pressat in kallt vatten under natten så de sydväst vända vikarna blir en nit. Jag gör en lite längre förflyttning ut mot en udde utanför ett sund med fina sten och sandformationer.

Vi hittar vatten som är nästan 5 grader varmt havet var 3,6 så det känns hett på direkten. Vi täcker bra när det är 4 som fiskar i båten och Viktor som faktiskt står och täcker av snett bakom där alla redan kastat hojtar till och en vild silvrig krabat vrider sig bakom båten! En snabb håvning och dagens första är räddad. Betet som smakades var en Ismo Salsa i silver olivgrönt.

Viktor med dagens enda silver!

Klockan blir lunchtid och vi åker till mötesplatsen där Davids gäng redan väntar ivriga på att få höra hur vi lyckats hitta silvret.

Jag dukar upp Fina Fiskens rökta lax och rökta pepparlax med tre olika potatissallader med lite bröd o sallad på bryggan nedanför Eckerö post och tullhus. Vi toppar av måltiden med lite kaffe och bulle innan vi hoppar ner i båtarna igen.

På nytt har vi guider gjort upp en plan för eftermiddagen och vi söker oss i andra väderstreck för att fortsätta letandet. Nästan direkt i första viken är det bra mycket varmare och Ronnie känner ett litet knäpp på linan fast det är 2m djupt. Ingen följare och inga flera kontakter. Vi styr ut i den grova sjön ute på stenuddar och låter elsnurran bekänna färg rejält då den tar oss runt alla stenar i bränningarna. Jag hinner inte kasta mycket men under ett av mina kast så har jag en följare nästan in till båten.

Tiden håller på att rinna ut och vi arbetar oss sakta mot hemmahamn när vi driver in i en lugn vik där solen gassar. Lite stugor där men ingen hemma så vi vågar oss ganska långt in och då hojtar Ralf till, “Följare!”, han gör ett snyggt vevstopp med sin rödsvarta sandgrävling, fisken attackerar, Ralf sätter mothugget men två snabba skakningar senare så försvinner den blanka öringen… Roligt till trots så känns det lite tomt när de alla i båtarna kämpat så bra men inte blivit belönade med mer än en fisk.

Vi åker i bolag med David den sista etappen mot hamnen och stämningen är på topp, nu väntar bastu, pizza eller taco och kanske en majbrasa! Sista biten rungar skratten över viken från Davids båt, känns skönt att höra att de har stämningen på topp trots att havets silver gäckar dem denna dag.

Sasmo Kingfishers lär väl behöva kröna Viktor till dagens fiskekung eller? 🙂

Tusen tack för en kanondag i gott sällskap! /Hasse