Matias och Jari drar stora regnbågar och gäddor!

I måndags hade Matias och hans far Jari Vainio bokat in mig för en heldags fiske. De hade fiskat från land hela helgen och hade fått några regnbågar och hela fyra öringar. Målet för dagen var att hitta lite större öringar då de fått under helgen inte varit särskilt stora.

Dagens väder var ganska utmanande med hård vind. Vind är ju bra för höstöring i lagoma doser, 17 m/s är lite i överkant men vi lyckades undvika de värsta blåshålen med grov sjö. Redan på första stoppet så har jag ett hugg på grunt vatten. kort därefter smäller det på en riktigt fin regnbåge på Matias Häxan i strömmingskulör. Väl i håven så väger den in på 4,3kg!

4,3kg smällfet regnbåge för Mathias!

Matias hinner med ett par kast till innan en rekordstark regnbåge biter på. Den fighten går inte av för hackor, Matias vänder sig mot mig mitt under fighten och undrar frågande, “vad ska jag göra?” när den drar lina av spolen. Han får skruva upp slirspärren på max för att få stopp på rusningarna! Den vägde in på strax under fyra kilo en var bra nog mycket starkare än storebrorsan som fångades nyss.

Vild, vildare, vildast!

Pappa Jari var inte sämre han och efter ett antal attacker från stimmet så krokar även han på en tre kilos regnbåge som landas.

En sprattlig regnbåge för Jari!

Vi söker ju öring och inte regnbåge så vi flyttar oss bort från regnbågarna och letar vidare. Efter ett par korta stopp så stannar vi vid en blåsig udde och har dagens första bekräftade öringkontakt. En fin bit på 2-3kg nafsar och följer Jaris bete ända till båten. Den gör ett par utflykter till efter våra beten men syns ej mera till efter det.

Vi bytar plats och hamnar återigen på ett regnbågshak, ett stim måste det vara för det virvlar och hugger till kors och tvärs men de är svåra att kroka. Vi bestämmer oss för att käka lite lunch och fiska lite till efter öring innan vi skiftar tilll gäddfiske för några timmar.

Vi parkerar båten och gör ett strandhugg i en fin lävik. När vi satt oss ner och börjat äta så ser vi hur det vakar ute i det plattlugna vattnet. Matias kan inte hålla fiskesuget tillbaka utan slevar raskt i sig den rökta laxen och hämtar spöt. Första kastet följer det som ser ut som en öring hela vägen in till strandstenarna där han står. Den följer någon gång till innan det tackar för sig. Vi kastar av området med båten och en bit bort har Jari en helsikes fight innan jag missar håvningen och regnbågen bryter sig loss mot båtens botten. Det var nog dagens största…

En lite längre förflyttning till ett gäddhak och inte så många kast senare har grabbarna de första kontakterna. Lite loja gäddor men efter att ha nött lugn vassen ett tag så flyttar vi ut i vinden och då smäller det på som bara den. På kort tid landar vi ca. 15 gäddor och Jari utbrister att han aldrig sett så många gäddor på samma ställe!

Matias får en fin 80+ på 3,6kg!

Vi avslutar dagen med ett sista tappert försök efter havsöringen men den gäckar oss idag då de feta regnbågarna verkar ha tagit över deras vikar temporärt!

Tack Matias och Jari för en mycket trevlig dag! Välkomna tillbaka till fiskeparadiset Åland!

//Hasse