Födelsedagsfiske med Tommy Österberg med vänner!

Tommy skulle fylla jämnt lite tidigare i höstas och hans snälla fru Lenita hörde av sig till mig om det skulle gå bra att köpa ett presentkort för en fiskeguidning. Självklart fixade jag en present innehållande ett Westin swim och själva presentkortet.

Igår var dagen då presentkortet skulle lösas in, med sig hade Tommy sina vänner Anders Karlsson och Tomas Berlin som också “ingick” i presentkortet. Jag åkte och plockade upp dem då de inte bodde allt för långt ifrån startplatsen och då skulle de slippa ha bilen stå kvar i hamnen. Vid vattnet hoppade de i och testade storlekarna på flytoverallerna innan vi slog oss ner för ett kort rådslag med en liten Jäger och en öl till. Det bestämdes att gädda stod på menyn om inte annat bestämdes under dagens lopp.

Tog inte mer än 15 minuter så drillar jubilaren Tommy in dagens första gädda, den första kan ingen ta ifrån en under dagen! Tommy fortsätter vara den hetaste fiskaren och drar flera innan Anders öppnar sitt konto. Tomas har flera hugg han också men det vill sig inte riktigt. I en grund lävik så har vi massvis med kontakter och vi ser flera gäddor simma runt och har till och med två följare efter samma drag! Anders kastar med ett skeddrag mot det håll där vi såg gäddorna men innan draget hinner dit så har en annan gädda redan bitit på! Här testar jag mitt första kast för dagen, smack, ett kast en gädda, gästerna svär lite grann o beklagar sig att guiden ska vara så styv i korken 😀

Först men inte störst 🙂

Vi fiskar vidare och åker till en stor vassvik där vi hoppas hitta lite större fisk då storlekarna verkligen inte varit något att skryta om så här långt. Viken som normalt brukar hålla ganska mycket braxen och ha högt gräs var trögfiskad och alldeles klar som om gräset dött långt tidigare än normalt. Jag lär åka dit om nån vecka igen när det varit något annat än sydliga vindar för att se om det kommer igång igen!

Vi har 13 fiskar till lunch och Tommy har en klar koppling på både störst och flest. Vi dukar upp i båten denna lugna dag och det serveras rökt lax i två tappningar (vanlig och peppar) med ishavssallad och Johannas potatissallad. I lugn o ro mumsar vi och konstaterar att Tommy valt en bra dag efter jag berättat hur mycket det blåste helgen innan. En kopp kaffe och lite Diplomatico så har grabbarna energi för fortsatt fiske.

Tomas tar över ledningen i största ligan strax efter lunchen. Den ledningen fick han hålla nästan in i kaklet. Vi gör en lite längre förflyttning och har ganska omgående en hel del kontakter i en riktigt grund vassvik, även den i lä. Sedan får vi verkligen nöta på för varje gädda. Vi har massvis med kontakter i det grunda vattnet, vart och vartannat kast så ser vi vattenytan resa sig bakom dragen och spänningen är stor men de få som faktiskt väljer att hugga fastnar sällan.

Tomas går upp i ledning!

Med bara en halvtimme kvar så bestämmer jag att vi ska försöka få nån lite bättre gädda och styr in till lite djupare vikar. Jag säger åt Tommy att sätta på sitt födelsedags drag som följde med presentkortet. Han hade nästan glömt det hemma men Lenita påminde honom och tur var väl det! Efter några kast så böjer sig Tommys spö, en vild o pigg gädda har huggit över Westinen i gäddkostym såpass hungrigt att hela betet så när på en krok åkt ut genom gälarna :D. Den 83cm långa gröningen väger in på 3,22kg och blir dagens största! Kungen Tommy landar 10 gäddor själv vilket är mer än polarna tillsammans som lyckas landa 9st. Guiden själv skrapar ihop 5st så totalen blev fina 24 gäddor! Väl iland så sitter vi o myser och pratar ett tag innan Lenita plockar upp gänget som drar vidare på nya äventyr! Hoppas ni hade en bra kväll grabbar! Tusen tack för en härlig dag på sjön!

Gänget på “bakre” raden fick se sig besegrade idag. Anders lovade dock att han skulle fiska med krokar nästa gång så Tommy inte skulle få Hybris 😀

//Hasse