Fint födelsedagsfiske med familjen Åkerblom

I december fyllde pappa Bertil Åkerblom år. Barnen Karolina, Mattias och Sofia köpte ett presentkort på en halvdags fiskeguidning för honom och familjen. I lördags bar det av ut på fiskefänge! Bertil gillar att fiska abborre och från början var det bestämt att vi skulle fiske ett vanligtvis säkert ställe men efter jag och Dennis varit dit för att rekfiska på torsdagen och enbart fått några enstaka abborrar så bytte vi område till lördagen. På fredagen passade jag på att åka ut en vända med min fru Kicki, sonen Jakob och Dennis på det nya området och vi gjorde en ny lite mindre rekognosceringsrunda. Resultatet var riktigt bra på abborrfronten och vi hittade några platser som höll bra med abborre.

På lördags morgonen åkte Bertil, Karolina, Mattias och Sofia med dottern Agnes ut vid tiotiden. Det var en underbar morgon med strålande sol och svaga vindar så det var varmt från första stund. Jag hade packat med mig ordentligt med dricka då det var så varmt och dessutom lite kaffe o fika. Det visar sig att Bertil är en mycket rutinerad fiskare som har med sin trontjänare i form av en Ambassadör 5500 och ett Shakespear spö som hängt med ända sedan slutet på 70-talet, snacka om kvalitet!

Vi parkerade utanför ett litet sund och vi hinner knappt börja fiska innan barnbarnet Agnes har första abborren på sin 20g atom. tyvärr så lossnar den precis när vi ska lyfta in den i båten. Sen blir det stendött så där som fiske ibland kan vara, trots att stället kryllade av abborrar dagen innan och att vi hade på efter enbart ett par kast så dör det ut totalt och vi nöter på men inga hugg. Efter lite småflyttar o drifter så hittar vi på några abborrar som är på ät humör och Bertil klipper på dagens första gädda i en vassrugg.

Jubilaren Bertil efter han fångat dagens första gädda!

Innan vi ska göra en längre förflyttning så fikar vi lite och drar sedan iväg ut mot havet. Lite kyligare men helt klart mera fisk på hugget. Agnes sin vana trogen har hugg direkt och får på en bättre gädda som drar så att Agnes måste följa med runt i båten för att inte fara överbord. Gäddan skakar sig loss alldeles bredvid båten men inga sura miner då gäddorna fortsätter hugga. Sofia som tagit det lite lugnt och tyckt att pappa och Agnes ska få fiska blir ivrig av allt nappande och har snart flera gäddor som jag krokat av. Inom kort har även Agnes krokat av två gäddor och morfar Bertil har börjat få upp farten med flera napp och landade fiskar.

Agnes är en riktig hejare på att fiska hon till och med vågade hålla i sina egna gäddor!

Mattias har många hugg, följare och tappade gäddor men det vill sig inte riktigt med turen. Tjejerna går ihop och bildar ett lag mot killarna och de har stor ledning då Karolina plockar sin livs första spöfångade gädda och syrran Sofia plockar upp ytterligare ett par. Riktigt spännande blir det då Bertil plötsligt ser en öring simma iväg vid båten. Mattias växlar över till mer öringorienterade drag. Vi har även abborrar som är intresserade men det är gäddan som verkligen är på hugget.

Bertil och Mattias hade beställt det finaste väder man kunde hitta!

På kort tid drar Bertil massvis med gädda och han kan addera ihop 8st innan vi är klara. Vi fikar lite godsaker innan vi gör ett kort sista ryck och styr mot hemmahamnen. Totalt så landar vi över 16st gäddor och några abborrar på denna 4 timmars tur. Då jag hade sinnesnärvaron att ta med lite abborre hem till sumpen från gårdagensfiske så kan gänget få med sig lite matfiskar när de drar vidare på middagssitning med resten av familjen för att fira Bertil klart.

Stort tack till en mycket trevlig och rolig fiskedag. Fantastiskt roligt att se en så duktig fiskare i 7-åriga Agnes och att Karolina lyckades fånga sina första spöfångade fiskar trots att hon aldrig kastat tidigare!

//Eders fiskeguide Hasse

P.S. Mattias vi tar dem nästa gång eller hur?!