Öringsfisket hett just nu!

Måndag eftermiddag och soligt och lite svaga vindar från syd. Var tvungen att höra om fiskepolaren Dennis kunde haka på ut till sjöss i jakt på silver. Tog inte länge innan jag fick ett JA och vi drog iväg. På väg till rampen passar jag på att ringa min käre far som självisolerar sig på stugan pga. coronavirusets framhärjningar. Han vill också gärna hänga på i finvädret 🙂

Dennis och Elof , ivriga öringsfiskare!

Ner med båten i vattnet och full gas mot första hotspoten. Min melodi för jakt efter havsöring är att “hoppa” mellan de platser som har bra förutsättningar för öring istället för att planlöst täcka de stora kuststräckor vi har. Störst vikt har det denna årstid temparaturen i vattnet då öringen i väldigt stor utsträckning söker sig till lite varmare vatten när den är på mat humör. Denna eftermiddag var ett skolboksexempel på tidigt vårfiske med alla de rätta förutsättningarna.

Stannar på första stället, en sydvändvik med sand, sten och berg täckta av mängder med blåstång. 3,5 grader i havet. 10 minuter senare och en fläck med vatten som är 4,7 grader så plockar Dennis en hungrig liten rackare på en röd/svartsandgrävling som efter snabb avkrokning simmar vidare för att växa till sig. Medan jag och Dennis plockar undan håven så har far Elof ytterligare en på som ser godkänd ut men som kliver av innan den kommer inom håvningsavstånd.

Dennis första för 2020!

Vi byter vik och hittar femgradigt vatten, koncentrationen är hög men inga hugg trots det varma vattnet. En lite längre transport med en fikapaus och tillfälle att köpa ett nytt fiskekort då vi byter område. Skönt att det numera går att köpa fiskekort online (www.kalakortti.com) men användargränsnittet ämnar en hel del övrigt att önska. Du kan inte spara dina användaruppgifter och behöver knacka in diverse adresser, telefonnummer för varje enskilt kort du köper. Lägg dessutom till att du får TRE olika mail med fiskekortet i det sista av dessa tre. Detta toppas av att de lägger på två euro på varje fiskekort och klickar färdigt i en smslänk för 1 euro… Glöm inte att avmarkera smslänken när du köper ditt kort (Detta förutsatt att du har epost i din mobil då förstås!!!).

Muttrandes över att det nog behöver bli nån öring nu när vi kostat upp oss på mera fiskekort så ser jag plötsligt hur en öring gör ett utfall efter fars NoName men missar. I mitt nästa kast har jag ett riktigt bra hugg som sitter på någon sekund innan den skakar sig lös. Både far och Dennis har flera kontakter men krokningarna missar och flera följer efter till båten men hugger ej. På den lilla fläcken där vi haft så mycket kontakter var vattnet 1,5 grader varmare än allt kringliggande vatten.

Byter plats, fiskar av, byter plats, fiskar av… När vi vilat en stund i lä för den hårda vinden bestämmer vi oss för att göra ett sista stopp vid stället där vi hade mest kontakter. Båten parkeras lite längre ifrån med elmotorn i ankringsläge så att vi kan täcka av hela stenudden från en ankring. Pappa sätter på en röd/svart sandgrävling och hävdar att det vore ju dumt att inte testa en sån här när det är det enda drag som det faktiskt kommit upp en öring på idag. Draget hinner knappt landa innan en fin öring smäller på så att det blir en rejäl spöböj! På lång lina drillar han öringen som visar sig vara lång och stångar och drar som bara den. Vi får in den när båten när den gör en rusning så slirbromsen får arbeta ordentligt. Vid nästa varv så lyckas jag lirka med håven och dagens fångst är bärgad! 2,4kg och hela 65cm lång. Snyggt far! (Här kan du se en film från en bit av drillningen)

Nytt personbästa för far 2,4kg och hela 65cm!

Med stora leenden dundrar vi hemåt i den grova sjön!

En som verkligen plockade hem jackpotten samma dag var Anders Larsson som fångade en havsöring på hela 7,55kg den största på Åland sedan 2005 och den sjunde största genom tiderna på fisketoppen! Grattis, vilken fantastisk prestation!

Leave a Reply