IS-kallt fiske med 7,76kg på topp!

De år det fungerar att fiska i Mars så brukar det kunna komma upp riktiga bumlingar! Inte alltid de mysigaste förutsättningarna med omväxlande väder och riktigt kallt i vattnet. Jag har mina första bokningar i mitten av april men har möjlighet att köra från och med nästa helg så släng in en bokningsförfrågan så ordnar jag ett bra försäsongspris på guidning efter både gädda och havsöring!

I lördags så hade jag dragit ihop ett tappert gäng för att starta upp båtsäsongen. Båten låg i den isfria sjön redan på fredagkvällen och inväntade ivriga gäddjägare. När jag vaknade en timme innan väckarklockan skulle ringa insåg jag att det varit betydligt kallare än de -2 SMHI hade utlovat. Kvicksilvret visade -4 och hela viken låg spegelblank täckt av is…

Vi delade upp oss så Dennis Palin och Patrik Lehtonen drog iväg och rekade stället vi hade tänkt fiska medan Mats Fagerlund och Jonatan Lehtonen hoppade i båten med mig och började bryta is. Första rapporten från Dennis lät positiv med simmande sjöfåglar i öppet vatten. Innan vi var framme så var det tyvärr så att fåglarna stod på isen istället för att paddla runt.

Vi famlade runt och letade efter små fickor med öppet vatten och efter en timme så hittade vi en liten strömfåra med ett par hundra meter öppet vatten där open-water säsongen för 2020 fick sina första fångster. Patrik och Dennis skulle iväg på andra roligheter så de tackade för sig vid 14-tiden. Vi andra åkte till ett nytt område och fann det lika täckt av is som de tidigare ställena vi varit på.

Trägen vinner brukar det heta, och när vi började fiska längs land där isen släppt ca. 50m så drar Mats på sin första gädda för dagen. Han blir så paff att han knappt gör ett mothugg och mumlar något om att det nog är en liten rackare. Väl uppe vid båten så har den växt till sig ordentligt och det är en 105cm mycket välmatad madam som väger in på 7,76 kg. Betet var en pig shad i zombieperch färgen. Vi hinner fiska någon timme till och totalt lyckas vi fånga 14 gäddor, 6 braxar och en id under dagen. Mats som sopade banan med oss andra tog en 93cm som vägde 6,18kg som “andra” fisk. Dagens beten var Guppie jr och 23cm Pig Shad.

Leave a Reply