Bröderna Pihlblad på Ålandsfiske

Adam är en riktigt schysst brorsa, eller hur låter det att få en fiskeresa från Skövde till Åland med boende och guide på sin födelsedag? Alexander som fyllt 30 vet hur det känns 🙂 De körde upp till Grisslehamn i fredags och tog 15 turen till Åland. Efter en natt i stugan så mötte vi upp vid vattnet på lördag morgon kl. 9.

Förutsättningarna var som vanligt denna höst lite utmanande med riktigt kallt väder med nordostliga vindar som satte krav på att vi hade bra kläder. Då vatten temperaturen var enbart tre grader så valde jag att söka fisken lite djupare då det lite varmare 4-gradiga vattnet sjunker mot botten.

Jag lirkar upp en gädda och en abborre på en liten jigg medan brorsorna byter friskt mellan stora gäddbeten. Vi rundar en djupvass med en djupbrant ner till 6m när Alexander slår till med sin första för dagen. Kastet efter drar han ytterligare en. Vartefter vi rör oss vidare så smäller det på med jämna mellanrum och fram till lunch så har vi 10 gäddor upp och det är skönt att åka in till restaurangen och värma sig från den isande vinden.

Adam med en fin 90cm

Efter en grym Argentisk schnitzel så är vi ute på vattnet igen. Vi letar upp de djupaste flaken med 6-9 meter djup och ankrar upp systematiskt för att täcka av. Först kör vi tunga beten så vi får bottenkontakt och kan aktivera de köldstela fiskarna och det fungerar för redan på första stoppet har vi kontakt med fisk. Både Adam och Alexander drar gäddor på de gröna FoxRage jiggarna jag bett dem testa.

Med sina 30cm och 240g så kräver den lite av sin fiskare

Vi fortsätter djupfisket och Adam växlar över till en megastor Westin Bullteez 30cm med en rejäl profil. Redan första kastet så har han ett hugg och sedan levererar den två upp!!! Det är betydligt bättre fart på gäddorna på eftermiddagen och på de få timmar vi hade efter lunch så kommer det ytterligare 10 upp så totalt 20 för dagen och toppar på 95 och 90 Big Five slutar på 432cm vilket är en siffra vi i båten är rejält nöjda med.

Alexander med dagens största på 95cm som även den högg på Bullteez.

Söndagens fiske börjar även det kl. 9 och lite ljusare är det då det nu är officiellt vintertid vilket moder natur verkligen tagit fasta på. Medan jag satt och drack morgonkaffe i båten kunde jag ser hur isen växte över vattnet i en rask takt. -5 grader och det rasslade bra i spööglorna de första timmarna fiske.

När Adam och Alexander kommer så skiner solen och det är fantastiskt vackert! De är vana fiskare så de vet att första rejäla minusgraderna, sol och vindstilla inte gör fisket lätt men vi tvekar inte utan kör järnet hela dagen! Återigen så är det jag som drar de två första på en mindre jigg med bottendunk på 3m. Vår första drift har Adam ett rejält påslag på en stor Bullteez-tail men enbart märkena finns kvar som bevis…

Någon enstaka abborre lyckades vi lura i jakten på gäddorna!

Vi testar det mesta allt från riktigt grunt till vassar, stenbotten, bryter is, lerbotten, djupt, betesfisk, stora beten, små beten. I princip noll under flera timmar trots vi är på riktiga hotspots som om inte alltid men oftast brukar ge fisk. Fisken är helt oaktiv och trots man ser ekon som vi fiskar på så händer inget. Vi bryter för lunch med lite Muurika stekt pytt i panna och konstaterar att gäddorna är svårflörtade.

Skam den som ger sig och runt 15-tiden drar Adam dagens första för honom. Vi knackar botten från 4-6m med olika jiggar och när vi sista timmen byter till abborrspöna så knakar det loss lite flera gäddor och nån lite bättre tappas och jag får en 91cm på lätta grejer. Totalt skrapar vi ihop 8 gäddor med 91 och 82cm på topp under 8h fiske. Väl kämpat grabbar!

Tack för en skön helg killar ni har lärt er massor från ert fiskande på Vänern och det kommer nog ge resultat när ni fortsätter ert fiske i samma stil!

Nu har jag för första gången sedan början av september en ledig helg där jag ska försöka låta bli att åka ut o fiska 🙂 Sedan har jag enbart en guidning inplanerad efter havsöring innan kalendern är tom på guidningar så är ni intresserad av fiske efter riktigt grov gädda eller pigga havsöringar så tag kontakt!

//Hasse