Massvis med familjefiske!

Jag har under de senaste två veckorna hunnit med sex stycken olika familjefisketurer.

Först ut var Oja med Pappa Esa, Mamma Laura, Barnen Ida 9 år och Anton 11år. Anton var riktigt på hugget och det tog inte många kast innan den första gäddan var landad. Vi hade en jämn ström av hugg längs med sträckorna vi fiskade och även om det ibland var svårt att sätt krokarna så var det hela tiden ett spännande fiske! Innan de tre timmarna var till ändå sa hade alla utom Laura landat fisk och totalen blev 13st där Anton tog 6st själv!

Ett par dagar senare kom Liam med sin pappa Klas, de var på båtsemester och var fiskesugna när de lade till i MSF gästhamn. Jag åkte och plockade upp dem med bilen och körde till båten som jag hade parkerad på ett “bättre” fiskeställe. Vi fiskade i ca. 2,5h och det tog inte länge innan Liam visade var skåpet skulle stå och tog dagens första. Pappa Klas hade också med sig ett eget spö laddat med en silverblank Räsänen som också levererade på första spoten.

Liam hade inhandlat nya beten och testade runt för att se om de fungerade. Alla hade märken i lacken innan fisket var över och totalt landade vi tillsammans 9 gäddor under vår korta fisketur.

Dagen efter så fick vi besök av min gamla barndomsvän Farshid med familj. Förutom häng hemma och mumsig lunch så hade de beställt lite fiske så barnen skulle få uppleva lite Ålandsfiske då de bor i Seattle och inte ännu fiskat aktivt fiske med drag utan enbart metat. Vi började med en genomgång hur själva utrustningen och fisket gick till och det tar inte många minuter innan tekniken sitter! Först ut med att kroka en firre är Farshid. En riktigt fin pjäs på 4+kg kliver på och han är mäkta nöjd med sin fångst! Sedan lyckas både dottern Carmel och frun Neda att kroka sina livs första gäddor! Min son Jakob som också var med lyckade dra en riktigt fin abbore som visade sig var nytt PB. I de sista självande kasten så lyckas Neysan äntligen få sin första och lyckan är total! Tack för den goda maten och härligt sällskap!

Jakobs nya abborr PB på 39cm och 650g högg på en Westin Swim!

Senare i den veckan hade en annan god vän Robban bokat in mig för ett överraskningsfiske. Han med familjen Anna-Karin, Selma och Samuel hade tagit med sig Mia och Magnus med tvillingarna Axel och Ivar och korsat Ålands hav i sina båtar. Efter en natt ute på Signilskär så styrde de kosan österut och Robban skickade ett meddelande när de rundat Finbos norra udde. Då var det dags för mig att sjösätta båten och komma ut i möte. Väl ute så styrde vi in till en gästbrygga och Robban fick förklara överraskningen för sina vänner. Det blev mycket glada miner då det fanns en hel del fiskesugna barn och vuxna på bryggan 🙂

Vi packade båten full till bredden och åkte iväg till första stoppet. Där fick barnen börja sitt fiske och de tog inte mer än ett par kast så hade Samuel första nappet. Tyvärr så lossnade den och andra han före på den första fisken. Selma som var lite försiktig i början drog efter ett litet tag riktiga vrålkast och lyckades både få flest och störst under den 1,5h som barnen fiskade i båten.

Därefter var det de vuxnas tur, då släppte vi i land barnen på en liten ö där de fick fiska och vi vuxna styrde iväg till ett ofiskat område inte långt därifrån. Magnus och Mia var inbitna fiskare och det tog inte länge innan de krokat på några gäddor. Magnus lyckades fånga hela 6st själv på det korta tag vi var ute. I det absolut sista kastet för dagen drar Robban till med sin LIVS första gädda. Otroligt roligt och han sken verkligen som en sol där han stod i båten! Vi hann med en tur hem till min familj för att säga hej och titta runt på ägorna innan jag körde ut dem till holmen där de parkerat sina båtar för natten.

Jag fiskade ett par dagar med andra grupper innan de sista familjefiskena gick av stapeln. Det var 2 tidigare ryska familjer som flyttat till Dubai som var på två dagars fiske. Det var Peter Selander som styrt upp och de bodde på Norrö stugby. Vi drog iväg i varsin båt på söndagen och i min båt börjar det kanon med att den 15-årige grabben drar en gädda i tredje kastet. Vi tränar lite kastteknik med mamman och dottern och snart sitter tekniken och gäddorna ramlar in i lagom takt. Innan dagen är över så har vi hunnit med en mysig lunch vid en av våra egentillverkade rastplatser och dragit 20 gäddor + i min båt.

Dag två så hotar vädret redan på morgonen med regn och blåst men vi hinner med ett par timmar fiske i lugnt och soligt väder innan lunchen vid Peters stuga. När vi äter så hör vi hur det börjar smälla och mullra och ett rejält åskoväder rullar in. Eftermiddagen består i små kortryckta fiskestopp innan vi måste flytta oss längre österut innan ovädret kommer för nära. Kl. 15 så väljer vi gemensamt att avbryta då det skulle bli för farligt att fortsätta. Vi hann i alla fall dra ihop lagom med matabborrar för en middag för familjerna innan vi var tvungna att ge oss!

Kul att så många familjer tycker att fiske är spännande och att de vill att barnen ska få chansen att uppleva spänningen med fiske och skönheten i att komma ut i naturen! Känner mig tacksam över att få vara med i alla deras nya äventyr! //Hasse

P.S. Jag har efterfrågat lite bilder från familjerna så det kanske dyker upp någon bild till, det är svårt att hinna fotografera när man har båten full 😀