“Krutungarna” trotsar kylan

Jag har haft kanske årets sista guidning. Det var Elis som fått ett presentkort av tomten som bestämt att det var havsöring som skulle fiskas! Med sig hade han pappa Gabriel och syster Alina, alla tre vana fiskare och väl utrustade för dagens väder.

På väg till mötesplatsen så hade det snöat så kraftigt att man inte såg mer än 50m men ute till havs så låg vattnet platt lugnt med en svag förhatlig ostvind,. Förväntningarna var blandade, från högt till lågt. Både Gabriel och Elis trodde starkt på lillasyster Alina då hon är den som brukar leverera 🙂 .

Vi tuffar iväg till första stoppet och börjar dänga iväg dragen. Det är alltid roligt att ha barn i båten, ännu roligare att ha barn som kan tekniken. Klart lite struligt kunde det vara att få iväg kasten med tjocka neoprenhandskar på men efter lite övande så flyter det på mycket bra!

Elis kommer igång direkt!

Andra stoppet är på en riktig hotspot som levererat massvis med fina fiskar. Vi glider av en sandkant med ett dropp ut mot djupare vatten och som stundvis har stenravel som inslag. Vi ser två vak efter efter vi kastat och troligtvis är det öringar som blivit skrämda av våra beten som landat i närheten. Inte riktigt reaktionen man önskar med det fanns fisk i alla fall.

Alina fokuserar på fisket! Ser man noga på färgen på fingrarna så vet man att nu är det fikadags!

Vi byter ställe igen och fiskar fina leopardmönstrade bottnar som ser fantastiska ut, mer än så var det inte 🙂 Alina har hunnit bli lite kall så vi tar iland på en liten ö och dukar fram varm choklad, kaffe och lite bullar o kakor. Efter fika och en liten promenad för att få igång cirkulationen så fortsätter vi fiska.

Vi styr ut mot havet och ett strömsatt sund som brukar hålla fisk. Det tar bara 10 minuter så har jag ett hugg alldeles vid strandkanten och alldeles bredvid så blir det en hel drös med virvlar. Krokarna sitter inte och öringen kommer loss direkt men det var roligt att se att det fanns flera fiskar i vattnet. Återigen så går vi bet trots att vi ivrigt och flitigt kastade av området runt “attacken”.

Alina är utkik efter sten när vi går in på riktigt grunt vatten!

Vi avslutar dagen med att fiska av stället där vi såg vaken ytterligare en gång för att försöka lura dem. Tji fick vi och tomhänta styrde jag båten mot kajen efter vår halvdag ute till sjöss. Hatten av till alla tre, Elis fiskade som en maskin hela tiden utan trassel eller gnäll! Förra gången vi var ut så tog han en gädda på första kastet! Pappa Gabriel som fixat perfekta fiskekläder som tålde kylan och dessutom utrustat sina barn med så mycket förkunskaper om öringsfisket att de inte tappade lusten trots avsaknaden av hugg! Alina som 10-år gammal kan fiska 4,5h i sträck utan att tappa humöret eller gnälla, vilken krutunge!

“Krutungarna” och guiden 😀

Tusen tack för en fantastisk dag!

//Hasse