TV- inspelning och guidesäsongen öppnad!

Jag har hunnit med några fisketurer av olika slag de senaste veckorna. I korthet har jag hunnit fiska en dryg halvdag med Cristofer på nya otestade vatten, det gav 19 gäddor och mersmak. Sen har jag haft TV-team i båten(båtarna) med fokus på att få äta. Dessutom gav sig “eliten” ut på skärgårdsfiske i finvädret från morgon till kväll förra veckan. Sist men definitivt inte minst så hade jag säsongens första guidning i lördags.

Om vi börjar med Guidningen så var det jubilarerna Fredrik och Mikael som fått ett presentkort av sina fina släktingar. Med sig hade de även Johannes och Kjell. Halvdagsguidningen började kl. 12 och det var kanon varmt och skönt när vi möttes upp! Killarna var lite ringrostiga med kastandet men efter ett par trevande kast så började kasten sitta och efter ca. 15 minuter så hade vi de första kontakterna. Gäddorna var nog så försiktiga och fastnade inte i första taget. Kjell tog dagens första på en Rapala Peto och hade en ytterligare på i kastet efter! Kjell var helt glödhet där ett tag och jag började spana på vad han gjorde som de andra inte gjorde. Det visade sig att han pausade mera och längre i invevningen än de andra så det blev till att försöka efterlikna den tekniken för att väcka de tröga gäddorna. Johannes var den första som lyckades med det konststycket, sedan öppnade Fredrik kontot. Vi fiskade oss ut mot havet och fisket blev bättre ju längre ut vi kom. Efter lite kaffe med söta tillbehör så fick även Mikael sin första för dagen. När det var ca. 30 minuter kvar av guidningen så styrde vi ut på lite djupare vatten och letade storgäddan. Den gäckade oss så Johannes 2,7kg blev dagens största. Totalt drog killarna upp hela 16 gäddor på en 4 timmars tur, snyggt jobbat! Mycket roligt och trevligt sällskap i båten, tack!

Ålands egen kändiskock Mikael Björklund spenderade en vecka tillsammans med Matias Jungar och skulle enbart leva på den mat o råvaror som Åland hade att erbjuda. Jag messade in till redaktionen på måndagen att de var välkomna ut o fiska gädda eller abborre med mig. På torsdagen ringde det i min telefon, det var Matias och Micke som undrade om jag kunde ordna så att de fick någon fisk under fredagsförmiddagen. “Självklart!” sa jag lite kaxigt, “jag har aldrig blivit utan”.

Radiointervju i båthuset

På fredag morgon dök de upp i YLE:s BU-klubben bil. Det var inte bara att hoppa i båten innan vi kunde dra utan det var en extra båt som Dennis Palin ställde upp o körde som hade kamera teamet. Sedan hade de två radiointervjuer med lite nyhetspaus emellan så klockan var lite över 10 när vi taxade ut från mitt båthus. När vi stannade så riggades allt till och mickar och kameror sattes igång. Där när kamerorna rullade klämde de fram med att de skulle ge fisket max en timme! OJ, nu kände jag pressen 🙂 Själva fiskandet blev ju inte direkt lättare av det faktum att kamerabåten alltid stod dit vi skulle kasta. Det var inte bara en eller två gånger man hör TV-båten utbrista “O titta där far det en gädda!”.

Matias o Micke är glada då de inte kommer behöva svälta idag!

Oavsett så gick fisket helt bra och Jag och Micke drog upp två gäddor vardera som togs iland för tillagning i vårt kök. Matias som tappade de gäddor han hade på hoppade sonika överbord och plockade ett gäng färsk tång som skulle med som tillbehör till gäddan.

Avslutningsmiddag med en härlig buffe på alla de råvaror de använt under veckan (utom mårdhund då förstås…)

Mycket spännande upplevelse och en mycket trevlig matupplevelse. Jag ska se till att lära mig göra Mickes recept lika bra och ha det som en stående inslag i mina guidemenyer! Läs mera om hela äventyret från YLE:s blogg samt titta på programmet NÄRMAT som ska sändas i YLE den 13 november.

Hösten börjat bli rejält uppbokad så hör gärna av er nu i god tid så jag hinner ordna med extra guide och boende om jag är dubbelbokad! Det enda hellediga guide helgerna innan november är de två på inkommande så är ni sugna på en guidad tur hör av er direkt till mig på +3584573613353 eller hasse@donningfishing.com så hinner vi lösa det!

I måndags var det bockjakts premiär och sonen Jakob var ivrig så vi gick ut tidigt på morgonen. Vi valde ett nytt pass med ganska korta avstånd och med riktig fint grönskande gräs. Innan vi hunnit sitta i tornet mer än 50 minuter så stiger det ut en alldeles lagom bock. Den går lite planlöst omkring och ställer sig med lite tokig vinkel när den väl stannar. Jag siktar och vi diskuterar hur han måste lägga skottet för att fälla den. Innan vi pratat klart så har den promenerat vidare bortåt. Den gör en liten lov innan den stannar med en fin bredsida och nu är det inget snack. Strax snett bakom o ovanför bogen sitter ett perfekt lungskott! Hatten av till dig Jakob!

Lyckad premiär i år igen!

Här är lite blandade bilder från fisket med Cristofer samt måndagens skärgårdsfiske!