Dubbla guidningar i helgen!

I lördags så gästades vi av företaget DAX Trading AB. De hade personalfest med fiske, mat och bad på tapeten. Då butiken stänger kl 14 och de ville att alla skulle kunna få vara med så började vi på eftermiddagen , lite före kl. 15 anlände en stor taxi ned till båthuset och 6 glada ivriga fiskare steg ut i regnet… Det har ju inte regnat på hur länge som helst så det var välkommet men inte särskilt mysigt.

Alla pälsar på sig varsin flytoverall och vi delar in oss i två lag. “The young ones” bestående av Lukas, Albin och David hoppar i båten som styrs av Ricard och Cristofer Hedenström. “De rutinerade” bestod av Jocke “the fishingmachine” Österlund, Fredrik Roth och Tommy Dahlblom. Två tävlingar skulle avgöras, bästa båt (de med flest gäddor) och bästa fiskare (den med längsta enskilda fisken.

The young ones drar iväg i 50 knop med vi rutinerade smyger i makliga 30 och väntar till de andra är utom synhåll innan vi avslöjar första fiskestoppet. Alla är snabbt igång och det tar nog inte mer än 10 minuter innan Jocke har landat en 77cm på en Lazy Jerk. Vi driftar sakta i vinden och regnet och har lite småkontakter här och var. När vi glider upp mot ett grundområde så drar Jocke på en 81cm och det känns riktigt bra då storleken ökar.

Efter en liten flytt dör fisket ut helt, vi testar olika beten och tekniker och till och med guiden testar runt för att hålla fisket igång medan gästerna värmer frusna fingrar. Flera flyttar mellan tidigare heta platser resulterar i få hugg och ännu färre upp i båten. Vid halvtid så har vi fyra gäddor upp i båten och efter att ha pratat med andra gänget så inser vi att de har ännu trögare än oss. Gäddorna verkar verkligen inte ha gillat väderomslaget!

David med sin livs första gädda!

Efter femte flytten så styr vi tillbaka till området där vi började och tar en annan drift och det tar inte länge innan det börjar komma fiske igen. Både Fredrik och Tommy får fisk och Jocke har många kontakter. Innan det är dags för att åka iland så chansar vi på ett gammelgäddsställe men lyckas inte få mer än ett hugg och en lite sned jigg som kommer upp 🙂

Fredrik med sin första för dagen!

Väl iland så bjuds gänget på lite dricka och en charketurilåda att småäta ur medan de väntar på att grillen och Muurikan skulle bli varma och maten bli klar. Under uppvärmningen så presenteras dagens vinnare. De rutinerade vinner lagtävlingen med 8 gäddor upp och David som med sina livs 4 första gäddor har dragit en fin 88cm på 4,7kg.

David med dagens vinnargädda på 88cm och 4,7kg, grattis David!

Vi grillar Entrecote, paprika och steker vitlöksklyftpotatis i Muurikan, mästerkocken Cristofer lägger upp innan alla mumsar på i godan ro.

Muurikan gick het i det ruggiga vädret!

Maten gick ner i rask takt och precis lagom när allt var uppätet och kaffet med en liten sötsak till nersköljt så kom taxin för att föra gänget vidare till Stalldalen för bast och bad. Tack gänget för en rolig kväll!

I söndags drog jag vidare på helt andra vatten. Vi hade tillsammans med gästerna planerat en längre tur ut i skärgården där vi skulle fiska i huvudsak gädda. Redan på vägen till rampen så ändrades förutsättningarna dramatiskt då en del av fiskevattnet inte gick att fiska i på grund av yttre omständigheter. Vi hade ett litet rådslag innan vi bestämde oss för att åka ut och göra vårt bästa ända. Niklas Rajamäki med sonen Melker sam Patrik Ekblom var med denna tur och vi har tidigare lyckats ha riktig bonanza när vi varit ut.

Världens trevligaste fiskegäster!

Så kan man nog inte konstatera att det var nu, vi börjar med att hitta på lite fisk direkt och Niclas skördar snabbt på sin lilla Westin swim och plockar upp en antals ledning direkt som han sedan håller hela dagen! Vi har ett stort område att fiska på men gäddorna har bitit sig fast i lekvikarna där vi inte fiskar och fast de borde ha hunnit långväga ut så är de vi hittar extremt försiktiga. Lite innan lunch sätter Melker på en Pig shad i naturtrogna färger och när han först oavsiktligt har ett långt vevstopp så hugger det för första gången på länge. Det visar sig att vevstoppet lyckas locka igång lite hugg och speciellt Melker har en riktigt fin gädda i 5-6kg klassen som hugger flera gånger och följer till båten men vill inte fastna.

Vi tar en sen lunch vid 14 tiden och grillar lite korv på ett högt berg där vi sitter och kikar efter fisk i ett sund medan vi äter. Vi har 14 gäddor upp och Niclas är ensam i topp med 7 gäddor (storleken kan man ju diskutera 🙂 ).

Efter lunch gnider vi vidare men trots idogt fiskande av massvis med platser och en extra timme fiske så lyckas vi inte få någon mer gädda innan vi åker tillbaka till fasta Åland.

Helt suveränt trevliga gäster som inte bryter ihop av trögt fiske utan kämpar ända in till sista kastet. Tror att de skulle stå och kasta ännu om jag inte sagt att det var dags att bryta. Tack killar för en fin dag, vi hade i alla fall tur med vädret 😀

//Hasse