Öppet vatten – säsongen drar igång!

Äntligen har isarna börjat ta lite stryk och öppna upp här o där! Fortfarande är de flesta gäddvikarna istäckta men med lite vilja så går det att hitta gäddor! Cristofer & Ricard Hedenström hjälpte mig bryta lite is här om dagen och när vi väl kom ut på öppet vatten så fanns det huggvilliga gäddor. Cristofer drog faktiskt en gädda på första kastet för hela säsongen!

Årets första kast = Årets första gädda 🙂

Vi hittade lite fisk på de flesta ställena vi testade, mestadels så var det riktigt långsamt vevande med långa vevstopp som var nyckeln till hugg. Ett tag fungerade en långsmal jigg bra genom att studsa den försiktigt på botten men efter några gäddor så var den söndertuggad och jag hade ingen annan som gäddorna vill hugga på…

Mycket is fortfarande!

Under de 4,5 h vi var ute så hann vi få 19 gäddor med två över 90 och de flesta över 70-80 så fina gäddor helt enkelt!

Dagen efter så drog vi ut till Dennis och letade nya gäddor tillsammans med honom. Det visade sig vara klurigare med lite kallare vatten och framför allt trögare gäddor. Massvis med följare men väldigt få så högg. Efter några timmars fiskande så hade Ricard o Cristofer lyckats lirka upp några små gröna. Vi stötte på en båt med fiskare som vi frågade om fiskerätt och det visade sig att de inte hade något på detta vatten att göra så de fick puttra tillbaka till de vatten där de har rätt att fiska på. Det kan vara svårt att veta var man får fiska eller inte men frågar man upp med de som bor i området eller tittar in på www.fiskekarta.ax så löser det sig nog!

Vi tog en ganska tidig lunch och väntade in det lite bättre vädret. Runt 12-tiden så började gäddorna bli aktiva och det började smälla på mer frekvent. I en större grund vik med en djuphåla på 3,6m så hade gäddorna samlat ihop sig i den djupare delen och vi hade lite av ett rally längs iskanten. Ricard drog på dagens största som mätte in på 100cm! Den högg på en Fox Rage jigg 20cm i grönt.

Efter att svenskarna varit i ledning hela dagen så började jag o Dennis plocka mer fiska och när klockan slog 16 och vi skulle sluta så visade det sig att vi fått 20 gäddor och i kampen mellan Åland-SWE så var det oavgjort! Tack för en god kamp!

Skönt att hitta öppet vatten för gädda! Imorgon bär det av på säsongens första guidade tur, då ska vi jaga havsöring och kanske försöka hitta lite abborrar om vi hinner!

Ha det gott så länge så dyker det nog upp flera rapporter så småningom!

//Hasse