6 st havsöringar för Johan & CO

I fredags körde jag en heldag riktat fiske efter havsöring. Med mig hade jag de mycket fiskeintresserade killarna Johan, Mattias och Takeshi från Stockholmsområdet. De har haft som tradition i många år att åka över till Gotland för havsöringsfiske men då resultaten har minskat för varje säsong så kände de att de ville testa på lite nya jaktmarker genom att åka till Åland.

Vi möttes upp strax efter kl 8 och styrde sakta iväg på de första spottarna. Vinden var svag sydlig med ordentlig dimma och runt 7 grader i havsvattnet. Första stället är en grund sandvik med lite klippor som skjuter ut och skapar struktur. 20 minuter i guidningen så klipper Johan dagens första. Det är en fin öring av mindre modell som snabbt får simma tillbaka.

Vi har sällskap av en ivrig utter som leker friskt ute på en klippudde bland stenar och tång. Jag försöker få en fin bild av den lille krabaten men den är som ett kvicksilver och är i ständig rörelse…

Lite till vänster i bilden kan ni se huvudet på uttern sticka upp 🙂

Vi byter ställe och fiskar av en stenudde utan någon kontakt, tar en liten förflyttning och kort därefter så drar Takashi en riktigt fin blanking! Takeshi drillar lugnt och en 61:a får syna håvgarnet! En snabb bild och så får den friheten åter! Snyggt Takeshi!

61cm och ca. 2kg kärlek!

Mycket nöjda med två upp redan första timmen så drar jag mina första kast för dagen och på kast nummer tre så kliver en 50+ på min skrik vit/gula Rapala Kallan. Jag handlandar den och ser att det skulle bli en perfekt matbit för min gode granne Mats som jag brukar åka ut o fiska med så den får åka i sumpen.

Sekunderna efter så har Mattias på sin första för dagen, den ser bra ut och den fightas febrilt med ett rejält luftsprång så skakar den sig loss och fiskaren förlorade denna kamp.

Byter plats igen men vi går bet med enbart en liten stöt som kontakt. Vi fortsätter och går på en nit även på nästa stopp. Byter miljö till lite smågrynnor med mycket vatten i rörelse när Johan har ett hugg alldeles bredvid båten men krokarna sitter inte. Vi kammar noga av alla små sund och stenar i området men hittar inga flera huggvilliga firrar.

Jag styr iväg båten genom den täta dimman och drar ut till de yttersta uddarna där riktigt grov sjö reser sig mot stenrevlarna. Det är alltid lite klurigt att våga sig in mellan de grunda områdena utan att skrapa i motorn men även idag så sicksackade jag mig in till det lite lugnar grundvattnet. Tur var väl det för väl inne så har Johan hugg igen som missas men Takashi drar på nåt som verkar rejält stort och Mattias har hugg samtidigt som jag håvar medan Takashi fortsätter sin drill.

Skummet och vågorna var svåra att fånga med kameran men de var verkligen respektingivande när man försökte hålla balansen i båten.

Det visar sig att en ganska liten öring huggit men missat och lyckats kroka sig själv uppe på ryggen så fighten som ser ut att vara med en brutalt stor o stark öring visar sig vara en pigg rackare med lite otur 🙂

Vi fiskar vidare och med lite gung i kroppen efter all dyning så börjar magarna knorra, dags för lunch. Vanligtvis så brukar jag under novemberdagar ta med ved och köra varm mat på Muurikan men då jag förstått på gänget att de verkligen vill maximera sina fiskeminuter så valde jag istället rökt lax med potatissallad som inte kräver någon tillagningstid. Vi kör ett kort stopp på en blöt o vindpinad lite ö i havsbandet och tar en stående lunch medan vi diskuterar Ålands alla vinklar som hembygdsrätt, självstyrelse och språk.

Mätta o belåtna styr vi iväg på en lång förflyttning ute i den grova dyningen. 15-20 minuter senare är vi framme vid första viken i det nya området. Jag berättar lite om hur viken är uppbyggd och varför jag väljer att bara fiska av en mindre del av den då jag inte haft någon lycka på vissa delar. Lite kul är att jag plockar en guidpoäng med att säga att det är vid den där udden som det brukar vara bäst och mycket riktigt så är det där dagens 6:e öring landas!

Vi fiskar av ett gäng fina ställen som denna dag inte håller någon fisk men som garanterat kommer få leverera nästa gång man kommer på besök 🙂 Klockan tickar på och vi siktar på att försöka tangera båtrekordet 8 öringar upp. Då vi har en lång väg till rampen och vinden ökat på lite grann så väljer jag att ta den långa förflyttningen tillbaka mot rampområdet. Det har ökat på såpass att jag enbart kan hålla ca. 15 knop om vi inte ska slå ändalyckten av oss.

Med ca. 40 minuter ljus kvar så fiskar vi av första stället ännu en gång och vi har en riktig braköring på på samma udde som Uttern härjade på under morgontimmen. Den kliver av och där var dagens sista kontakt då de sista stoppen inte gav något mer.

Nöjda killar packar ihop efter en härlig fiskedag!

Ett mycket lyckligt gäng stiger ur båten och de har redan konstaterat att Åland blir deras nya Öringdestination! Tusen tack grabbar för en riktigt skön och lyckad fiskedag med 6 fina öringar upp och många kontakter. Ett riktigt aktivt öringsfiske 😀 Hoppas resten av helgen var minst lika givande!

Jag har lediga tider under vinterhelgerna för er som vill testa på det fantastiska Åländska öringsfisket! Hör av er på hasse@donningfishing.com eller +3584573613353 om ni vill testa!

//Hasse