Patrik Ekblom på storgäddsjakt

I söndags gästades jag av en stammis, Patrik Ekblom. Patrik fiskar mycket, olika arter, olika tekniker och olika platser. Det har hans barn koll på så de investerade i ett presentkort till jul och nu var det dags att lösa in julklappen 😉

Vårt fokus för dagen var inriktat på STOR gädda! Alla som gör den satsningen vet att det är svårt att hitta de största individerna. Denna dag var det just det eller kanske inte så svårt att hitta… svårt att kroka och behålla kanske är mer rätt!

En riktigt kall natt gjorde helt klart gäddorna köldstela o svårflörtade för på första stället har vi inte en kontakt. Vi söker oss ut på djupare vatten med lite strukturer och då börjar det hända saker. Ramlar in lite gäddor och hugg nu och då men inga bumlingar utan runt 4kg som störst. Efter jag bytt till en 14cm Shadteez med jiggskalle och börjat täcka av botten så får jag hugget från Ragnarök. Tvärstopp, sedan tre långsamma och stora svängningar precis sådär som gammelgäddan ska kännas. TOMT, ni som gjort det vet alla känslan när trycket plötsligt försvinner och ditt bete kommer hem tomt…

Om nu något positivt kom utav det så var det att vi kom på en av dagens melodier (inte hela tiden men på djupet) att låta sitt bete singla ner till botten och låta den ligga där för att sedan bara sakta lyfta det en bit. Flertalet gånger satt fisken på när betet hade legat ett par sekunder på botten.

Vi hade ett riktigt rally och Patrik var glödhet med en 17cm Shadteez i firetiger med kontakter på i princip varje kast. Här har vi en incident som jag aldrig varit med om tidigare när man fiskar, förutom vid tävlingar när det är trångt om plats och spots. En båt som precis sjösatt satte kurs rakt ut och vi stod som i faret så jag styrde åt sidan då jag trodde de skulle förbi. Efter ett tag ser jag att det är sportfiskare som styr rakt mot den spot vi var vid och på väg att fiska på. Jag planterar båten tillbaka till spoten där vi stod men den andra båten glider ända upp till andra änden av grynnan vi står vid. Visserligen 100m ifrån men i min bok gör man inte så när det finns massvis av platser och spots att fiska på i området.

Lite lätt irriterad så frågar jag dem om fiskekort och (kanske onödigt…) om de tänkt fiska samma plats hela dagen. Frågan syftade just på det faktum att de parkerar rakt bredvid en annan båt som håller på att fiska ett avgränsat område. Hade de tänkt fiska hela dagen på samma spot så hade det väl varit mer OK men så var inte fallet. Förklaringen jag fick var att ” vi brukar alltid börja här”. Ser ni som var där det här så ber jag om ursäkt om ni tyckte jag var otrevlig, det hade jag inte behövt vara alldeles oavsett vad jag tycker. Jag bad sedan Patrik att plocka upp så vi kunde åka till en annan spot för att fiska vidare där man inte behövde stå upp i någon annan.

En liten snabbfika bättrade på mitt humör och vi fiskade på koncentrerat. Vi bytte spottar från grunt till djupt, från lera till sten och berg. Beten byttes friskt och vi försökte komplettera varandras färger och betesval så att allt kunde sys samman till en fungerande kombination för dagen. Vi hade nog kontakter lite här och var men inget wow med storlek och antal. I ett grundparti fullt med braxen så högg det riktigt ivrigt i 10-15 minuter men sedan dog det ut och huggperioden var över.

Jag hade med två olika sorter av Fina fiskens rökta lax samt en potatissallad från “Choklad” som dagens måltid. Vi avnjuter lunchen i båten med utsikt över en perfekt utformad gäddvik 🙂

Under sista timmens fiskande så står då Patrik där med raggrgung i spöt. Han hinner yttre den klassiska frasen “Nu är det en bättre fisk på” när man plötsligt ser tomheten i hans blick och en väl väld ramsa hörs. På storgäddsmanér har gammelgäddan kanske aldrig ens haft kroken fast någonstans utan bara helt sonika öppnat sina käftar när den tyckt maten varit för bråkig…

Vi avslutar dagen några mindre gäddor och kan summera: En fin fiskedag med 25 gäddor upp där vi haft kontakt med 4-5 gäddor i storleksordningen 6-10+kg och inte lyckats lura dem. Bästa betena för dagen Lazy jerk (stora) i fegisfärgen samt shadteez firetiger. Tack Patrik för en kanondag, nästa gång tar vi de stora!

//Hasse

P.S. Vi var alldeles för fokuserade på att fånga gammelgäddan för att ens hinna med att ta en enda bild under hela dagen…